Támadás ért egy menekülttábort Szíriában, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
Legalább 15 civil, köztük 6 gyerek vesztette életét szerdán a szíriai kormányerők támadásában egy menekülttábor ellen Kahban, Északnyugat-Szíriában, a Törökországgal közös határ közelében - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.
Vágólapra másolva!

"A kormányerők legalább két föld-föld rakétát lőttek ki, jelentős károkat okozva a táborban és felégetve a menekültek sátrait" - közölte a szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló, nagy-britanniai székhelyű szervezet.

Amentőcsapatok jelenleg az áldozatokat próbálják kimenekíteni a sátrak közül. A halálos áldozatok száma növekedhet, tekintve, hogy vannak súlyos sérültek is

- tette hozzá.

A kahi menekülttáborban olyan emberek éltek, akik az északnyugat-szíriai Idlíb, valamint a szomszédos Aleppó tartomány nyugati részén zajló konfliktusok elől menekültek el otthonaikból.

A szíriai hatóságok egyelőre nem reagáltak az erről szóló jelentésekre.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban, előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők. Az OSDH szerint eddig több mint 1000 civil lelte halálát az offenzívában.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy Kah térsége általában biztonságos zónának számít, és sem a szír kormányerők, sem orosz szövetségeseik nem szokták támadni az offenzíva keretében.