65 moldovai migránsra bukkantak egy buszban Hollandiában

Vágólapra másolva!
Hatvanöt moldovai illegális menekültre bukkantak egy menedékközpont felé tartó buszban a hatóságok Hollandiában. A helyi rendőrség őrizetbe vett a sofőrön kívül még egy embert embercsempészet gyanújával.
Vágólapra másolva!

A holland rendőrség közleménye szerint a két őrizetbe vett személy 50, illetve 57 éves, mindketten moldovai állampolgárok.

A busz Moldovából az észak-hollandiai Ter Apelig szállította a 65 menekültet, akik között sok gyerek van.

A rendőrséget a helyi menedékkérő központ munkatársai hívták fel, amikor észrevették, hogy egy mintegy húsz emberből álló csoport elindult gyalog irodáikfelé a körülbelül 500 méterre lévő busztól. A rendőrség megállapította, hogy az utasok egyike sem rendelkezett semmiféle érvényes úti okmánnyal. Az utasok azonnal menedékkérelemért folyamodtak, hogy elkerüljék a kiutasítást.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy ez a harmadik alkalom az elmúlt nyár óta, hogy a holland rendőrség moldovai migránsok olyan csoportjára bukkan, amely az országba illegálisan belépve folyamodik menedékkérelemért.

Augusztusban két moldovai állampolgárt vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával, akik tíz embert szállítottak egy teherautóban.

Múlt pénteken pedig további egy moldovai állampolgárt vettek őrizetbe, aki 19 embert, köztük kilenc gyereket csempészett be az országba teherautójában.

Egy holland rendőrségi szóvivő szerint "újfajta jelenség" a hatóságok számára moldovai állampolgárok ilyen nagy számban történő érkezése. Októberben 204 moldovai állampolgár kért menedéket Hollandiában, és idén 851 ember lépett be illegálisan az ország területére.

Az EFE szerint az Európai Uniós tagságra törekvő Moldovában évek óta az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó jövedelem Európában.