Brazília nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a volt paraguayi elnök ellen

Vágólapra másolva!
A brazil igazságszolgáltatás kedden nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Horacio Cartes volt paraguayi elnök ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzmosó bűnszervezet "politikai magja" volt Paraguayban és elősegítette Darío Messer - időközben őrizetbe vett - valutakereskedő szökését az igazságszolgáltatás elől - közölték a brazíliai Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló vizsgálat keretében nyomozó ügyészek.
Vágólapra másolva!

Messer a brazil vádhatóság szerint egy

olyan nemzetközi pénzmosóhálózatot működtetett, amely több mint 1,65 milliárd dollárt (500 milliárd forintot) mozgatott 52 országban, több mint 3000 vállalkozás számláin.

A brazil vádhatóság verziója szerint

Cartes félmillió dollárt biztosított a bűnszervezetnek Messer kérésére, hogy elmenekülhessen az igazságszolgáltatás elől.

A szökésben volt Messert végül tavaly júliusban fogták el Sao Paulóban.

A brazil ügyészség szerint a pénzmosó hálózat felgöngyölítésének egyetlen módja az életre szóló szenátori tisztséget betöltő Cartes rácsok mögé zárása. A vádhatóság rávilágított, hogy Messer és Cartes között az 1980-as évektől szoros gazdasági kapcsolatok vannak.

A 2013 és 2018 augusztusa között hatalmon lévő Cartes és lánytestvére egy vállalatcsoport vezetői, amihez a többi között cigarettagyárak, hotelek tartoznak, valamint egy légitársaság és egy bank is.

A volt elnök többször is kijelentette, hogy testvérként tekint Messerre.

"Paraguayban nincsenek érinthetetlenek. Mindenkit felelősségre lehet vonni" - hangoztatta Mario Abdo Benítez hivatalban lévő paraguayi elnök a brazil hatóságok kérésére reagálva. Hozzátette: országa megvizsgálja a Cartes ellen felhozott brazil vádakat.

Kormányzati adatok szerint Paraguayban mintegy 300 millió dollár értékben foglaltak le vagyontárgyakat Messertől. A szinte egész Latin-Amerikára kiterjedő Lava Jato vizsgálat ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány.