Az ügyészség vádat emelt Salvini ellen, mert megvédte az olaszokat a migránsoktól

2019.11.19. 14:54

A szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini, a Liga vezetője ellen, mert feltartóztatta Soros György egyik migránsokat szállító hajóját, az Open Armst. "Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása" - szól a hivatalos indoklás. A volt belügyminiszter közösségi oldalán üzent: "számomra ez kitüntetésnek számít". 

Matteo Salvini az ügyészség lépésére reflektálva azt írta posztjában, hogyújabb vizsgálat sújtja a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédéséért."Számomra az ügyészég lépése kitüntetésnek számít, újra ugyanezt tenném" - szögezte le a Liga vezetője.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt.

Megvédte Olaszországot

A spanyol Proactiva Open Arms elnevezésű hajó augusztus 20-án este kötött ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el.

A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

Mint ismert, a migránsokat szállító hajó kikötését Matteo Salvini Olaszország érdekében megtagadta. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását. A migránsok szétosztására hat EU-tagállam jelentkezett.

Korábban is támadták

Hasonló vádakkal tavaly már indult egy eljárás Matteo Salvinivel szemben, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át várakozott a szicíliai Catania kikötőjében 177 személlyel, akik nem szállhattak partra. A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz egyház vállalta a migránsok befogadását.

A szicíliai ügyészségek a Diciotti ügyében is vádemelést kezdeményeztek Matteo Salvinivel szemben. A szenátor Salvini mentelmi jogának visszavonására azonban először februárban a parlament illetékes bizottsága, majd márciusban a felsőház is nemmel szavazott.

Matteo Salvini, a Liga vezetőjeForrás: AFP/Tiziana Fabi

Rekordnépszerű

Az olasz politikai elit megveti Salvinit, nem úgy az olasz polgárok: pár nappal ezelőtt jött ki egy közvélemény-kutatás, ami szerint

az olaszok 40 százaléka rá szavazna,

ha most tartanák a választásokat Olaszországban, pártja, a Liga pedig soha nem látott magasságokba emelkedett 34,3 százalékos támogatottságával. Nemcsak a felmérésekben szárnyal a volt belügyminiszter, hanem a szavazóurnáknál is: október végén Umbria tartományban tartottak regionális választást, ahol a fél évszázados baloldali kormányzás után a jobboldali tömörülés jelöltje a szavazatok 57,55 százalékát szerezte meg. A két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD közös jelöltje csúnyán leszerepelt, rámutatva a bevándorláspárti koalíció népszerűtlenségére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK