Az ügyészség vádat emelt Salvini ellen, mert megvédte az olaszokat a migránsoktól

politics parties Horizontal
Leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini gestures as he prepares to address supporters during a rally of Italy's far-right League party, conservative Brothers of Italy party and Forza Italia party against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
A szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini, a Liga vezetője ellen, mert feltartóztatta Soros György egyik migránsokat szállító hajóját, az Open Armst. "Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása" - szól a hivatalos indoklás. A volt belügyminiszter közösségi oldalán üzent: "számomra ez kitüntetésnek számít". 
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini az ügyészség lépésére reflektálva azt írta posztjában, hogy

újabb vizsgálat sújtja a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédéséért.

"Számomra az ügyészég lépése kitüntetésnek számít, újra ugyanezt tenném" - szögezte le a Liga vezetője.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt.

Megvédte Olaszországot

A spanyol Proactiva Open Arms elnevezésű hajó augusztus 20-án este kötött ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el.

A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

Mint ismert, a migránsokat szállító hajó kikötését Matteo Salvini Olaszország érdekében megtagadta. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását. A migránsok szétosztására hat EU-tagállam jelentkezett.

Korábban is támadták

Hasonló vádakkal tavaly már indult egy eljárás Matteo Salvinivel szemben, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át várakozott a szicíliai Catania kikötőjében 177 személlyel, akik nem szállhattak partra.

A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz egyház vállalta a migránsok befogadását.

A szicíliai ügyészségek a Diciotti ügyében is vádemelést kezdeményeztek Matteo Salvinivel szemben. A szenátor Salvini mentelmi jogának visszavonására azonban először februárban a parlament illetékes bizottsága, majd márciusban a felsőház is nemmel szavazott.

Matteo Salvini, a Liga vezetője Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Rekordnépszerű

Az olasz politikai elit megveti Salvinit, nem úgy az olasz polgárok: pár nappal ezelőtt jött ki egy közvélemény-kutatás, ami szerint

az olaszok 40 százaléka rá szavazna,

ha most tartanák a választásokat Olaszországban, pártja, a Liga pedig soha nem látott magasságokba emelkedett 34,3 százalékos támogatottságával. Nemcsak a felmérésekben szárnyal a volt belügyminiszter, hanem a szavazóurnáknál is: október végén Umbria tartományban tartottak regionális választást, ahol a fél évszázados baloldali kormányzás után a jobboldali tömörülés jelöltje a szavazatok 57,55 százalékát szerezte meg. A két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD közös jelöltje csúnyán leszerepelt, rámutatva a bevándorláspárti koalíció népszerűtlenségére.