Morales garanciákat vár az új kormánytól, mielőtt visszafogná a híveit

Horizontal
Evo Morales
Vágólapra másolva!
A Mexikóba menekült lemondatott bolíviai elnök, Evo Morales biztonsági garanciákat vár az új La Paz-i kormányzattól saját maga és az országban tüntető hívei számára, mielőtt lebeszélné őket a tiltakozó akciókról, elősegítve ezzel az új választásokat.
Vágólapra másolva!

"Először a de facto kormányzatnak garanciákat kell adnia" – hangsúlyozta Morales a dpa német hírügynökségnek adott hétfői interjújában. Az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságának (IACHR) összesítése szerint ugyanis

huszonhárom ember halt meg és hétszázan sérültek meg Bolíviában a válság kirobbanása óta.

"A jelenlegi hatóságok a volt minisztereket, képviselőket megfenyegették és tisztességtelenül bántak velük. Nemzeti és nemzetközi bizottságoknak kell azonosítaniuk, kik az értelmi szerzői és anyagi támogatói ennek a mészárlásnak" – hangoztatta Morales az utóbbi napokban meghalt tüntetőkre utalva.

Új választásokat kell tartani, és hajlandó lemondani arról, hogy maga is induljon. "Készek vagyunk elfogadni egy új választást az alkotmány alapján. Az élet és a demokrácia kedvéért Evo vállalja, hogy nem fog indulni, ha nem akarják ezt" – mondta Morales a dpa-nak.

Az új választásokat a különböző társadalmi rétegekkel kell egyeztetni, s azokat a kétkamarás törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. Az alsó- és felsőházban is kétharmados többsége van a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért (MAS) pártnak.

Megállapította, hogy

a demokrácia helyreállításának éppenséggel Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök a legfőbb akadálya.

Morales felszólította őt, hogy 48 órán belül mondjon le tisztségéből, különben további útlezárásokra lehet számítani. "Ha lemondana, azzal nagy szívességet tenne a demokráciának" – tette hozzá.

Evo Morales Forrás: AFP

Utalt arra, hogy hívei – főleg kokatermelő földművesek – a hétvégén fontos bolíviai nagyvárosokba, La Pazba, El Altóba, Sucréba és Cochabambába vezető utakat torlaszoltak el, a településeket légi úton kellett ellátni élelmiszerrel.

Közölte azt is, hogy

hajlandó visszatérni, ha ezzel hozzájárulna a kedélyek lecsillapításához.

Egyelőre nem aggódik amiatt, hogy esetleges visszatérése esetén letartóztathatják Bolíviában.

"Megbeszéltem jelenlegi helyzetemet néhány jogásszal. Az alkotmány értelmében nem vehetnek őrizetbe, csak ha valamilyen okból eljárást folytattak ellenem és elítéltek. Abban az esetben valóban megtehetik. Egy politikai vita részeként is megtehetnék, de az illegális lenne" – hangoztatta.

Az ajmara indián származású Morales elmondta, jelen pillanatban legfőbb célkitűzése a mozgalmának erősítése, amely népszerűvé tette országa őslakos közössége és munkássága soraiban.

A volt elnök távlati terveiről is beszélt. Politikai karrierjét követően szívesen nyitna egy éttermet hazájában, a Cochabamba régióban, ahol gyümölcsevő piranhát tálalnának fel. Élcelődve megjegyezte, hogy egy vele készült közös fotóért többet számolna fel, mint a halért.

Morales november 10-én kényszerült lemondani tisztségéről, azóta támogatói több alkalommal is összecsaptak a biztonsági erőkkel. A volt elnök és hívei is puccsnak minősítették a lemondatásához vezető folyamatot.