Két túszt elengedtek afganisztáni tálibok

Ashraf Ghani, Asraf Gáni
5588405 12.07.2018 President of Afghanistan Ashraf Ghani at the NATO summit of heads of state and government, Brussels. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Szabadon engedték kedden az afganisztáni tálibok két nyugati túszukat, akiket átadtak az amerikai erőknek az ország délkeleti részén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és az ausztrál egyetemi professzort

több mint három évig tartó fogság után Zábul tartományban engedték el,

onnan amerikai helikopterekkel szállították el őket - mondta el egy helyi rendőrségi forrás.

Néhány órával korábban cserébe az afgán kormány szabadon engedett három bebörtönzött tálib vezetőt, akiket Katarba küldtek.

Köztük volt Anasz Hakkani, a befolyásos afganisztáni felkelőcsoport, a Hakkani-hálózat vezetőjének öccse is.

Asraf Gáni afgán elnök Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Asraf Gáni afgán elnök egy hete jelentette be, hogy kormánya hajlandó kiengedni a börtönből három tálib vezetőt azzal a feltétellel, ha a tálibok szabadon engedik azt a két nyugati egyetemi oktatót, akit 2016-ban elraboltak.

Az amerikai Kevin King és az ausztrál Timothy Weeks a kabuli amerikai egyetemen tanított.

A tálibok több videofelvételt is közzétettek róluk fogságuk idején, ezeken a túszok azt mondták, jól bánnak velük, és kérték hazájuk kormányát, hogy járjanak közben szabadulásuk érdekében.

A fogolycserével a felek próbálják újraindítani a tárgyalásokat, amely lehetővé tenné a 18 éve húzódó konfliktus lezárását és végső soron az amerikai csapatok távozását Afganisztánból. Az Egyesült Államok szeptemberben már egész közel járt a megállapodáshoz a tálibokkal, de az erőszak ismételt fellángolása és egy amerikai katona meggyilkolása miatt az egyeztetéseket az amerikai elnök megszakította.