Halálkamion: A rokonokra hárul a 39 holttest hazaszállítása

Essex, Anglia, halálkamion, migráns, hűtőkamion,
Október végén 39 vietnámi állampolgár holttestét találták meg egy bolgár hűtőkamionban egy ipari parkban Thurrockban, Anglia nyugati részén.
Vágólapra másolva!
Az Angliában megtalált, bolgár rendszámú, de vietnámi állampolgárok holttesteinek hazaszállítását a gyászoló családoknak kell fizetni. A vietnámi hatóságok csak a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.
Vágólapra másolva!

A gyászoló családoknak kell fedezniük az Angliában, a bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében talált holttestek hazaszállításának költségeit - közölte kedden Bui Huy Cuong, Ha Tinh vietnámi tartomány egyik körzeti elöljárója, tolmácsolva az illetékes hatóságok döntését.

A bolgár kamionban talált 39 áldozat közül tízen ebből a tartományból valók.

A múlt héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a holttestek hazaszállítása azért késik, mert zavar támadt akörül, hogy a brit vagy a vietnami kormánynak vagy pedig hozzátartozóknak kell kifizetniük a holttestek, illetve hamvak hazaszállítási költségeit.

Bui Huy Cuong leszögezte, hogy a tartományi kormány döntése egyértelmű, ez a hozzátartozókra hárul,

a vietnámi hatóságok csupán a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Tayfun Salci

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből.

A kamionszerelvény Scania típusú, Bulgáriában bejegyzett nyerges vontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és

röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit Purfleet kikötőjében.

A kamion sofőrje, a 25 éves, északír Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek.

Robinson november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.