Megszavazta Várhelyi Olivér biztosjelöltségét az EP külügyi bizottsága

VÁRHELYI Olivér
Brüsszel, 2019. november 14. A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Megkapta Várhelyi Olivér, Magyarország uniós biztosjelöltje hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.
Vágólapra másolva!

Várhelyi Olivér lesz a leendő Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa. A magyar jelölt írásbeli kérdésekre adott válaszait elfogadta az Európai Parlament külügyi bizottsága - írja a Magyar Nemzet.

Várhelyit támogatta az EP

Jaume Duch, a képviselőtestület szóvivője arról számolt be Twitteren, hogy a külügyi bizottság (AFET) délutáni brüsszeli ülésén

meglett a szükséges kétharmados többség a magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásához.

A szavazás után a mikroblog-szolgáltatón közzétett üzenetében Várhelyi megtiszteltetésnek nevezte, hogy tagja lehet Ursula von der Leyen megválasztott elnök csapatának, és együtt dolgozhatnak egy erősebb Európa megteremtéséért.

Az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja Twitteren grartulált a magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásához. Egyébként ezúttal a Macron-féle Újítsuk meg Európát, illetve a szociáldemokraták is támogatták őt a szavazáson.

A további menetrend

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete csütörtökön áttekinti az értékeléseket, ajánlásokat, majd várhatóan hivatalosan is lezárja a meghallgatásokat, írja az MTI.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor. Ehhez arra is szükség van, hogy megállapítsák, annak ellenére van mód jogilag az új összetételű Európai Bizottság hivatalba lépésére, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem jelölt tagot a testületbe. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az új testület december 1-jén munkába állhat.