Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét, engedély nélkül nem hagyhatja el a számára kijelölt lakást.
Vágólapra másolva!

A törvényszék másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként,

nyomkövető eszköz alkalmazásával bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A férfi a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatja el.

A Fővárosi Törvényszék szerint az elsőfokú bíróság végzése törvényes és megalapozott, indokai helytállóak.

Az ügyben a nyomozás befejeződött, a bizonyítékokat összegyűjtötték, és hamarosan vádemelés történhet, így nem áll fenn a bizonyítás befolyásolásának lehetősége.

„A korábban hivatkozott elsődleges szaktanácsadói véleménnyel ellentétben a férfi nem semmisített meg elektronikus adatokat, így nem törekedett a bizonyítás megnehezítésére" - ismertették.

A május 29-i dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya Forrás: MTI/Mónus Márton

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, egyet még keresnek.

Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsították meg.