A maffia viszi a drogbizniszt Olaszországban

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiterjedt drogmaffia-hálózat uralja az olasz kábítószer-kereskedelmet. A déli ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a bűnbandák segítségével az Európába érkező kábítószerek egyik fő belépési pontja, amin keresztül egész Európába szállítanak a tiltott szerekből. Németország pedig hatalmas piacot jelent a drogkereskedőknek, a lakosság több mint negyede használt már kábítószert életében, 10-ből egy német pedig az elmúlt évben is - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Olaszország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a kábítószer egyik kapuja Európába. A főleg tengeri úton érkező tiltott szereket a maffia típusú bűnbandák igen nagy mennyiségben juttatják be az országba, és viszik tovább Európába.

Az olasz drogpiacot a nagy, jól szervezett bűnözői struktúra jellemzi. Az egyes bűnszervezetek kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkeznek a fő kábítószer-előállító és -csempésző régiókban, például Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Északnyugat- és Délkelet-Európában.

Kokaint főleg Kolumbiából, heroint tengeri útvonalon a Balkánon keresztül Afganisztánból importálnak. Legutóbb, november 14-én több mint egy tonna kokaint foglaltak le a dél-olasz hatóságok, amit egy Dél-Amerikából érkező konténerhajón találtak a banánszállítmányba rejtve. A lefoglalt áru utcai értéke nagyjából 250 millió euró.

A legnagyobb forgalma azonban a kannabisz-származékoknak van. A maffiahálózatok főleg marokkói eredetű hasist szállítanak Spanyolországból Olaszországba, de az utóbbi években megjelent egy-egy Líbiából, Egyiptomból és Törökországból induló tengeri útvonal is. Marihuánát főleg szárazföldi úton szállítanak Olaszországba Albániából.

Az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) adatai alapján a hatóságok által legnagyobb mennyiségben lefoglalt drog a kannabisz. Hasisból és marihuánából összesen több mint 30 tonnát foglaltak le 2017-ben. A kendert a kokain (4 tonna) és a heroin (0,6 tonna) követi. Más szintetikus kábítószereket ritkábban foglalnak le. 2017-ben egyébként Olaszország marihuánalefoglalásainak mennyisége közel azonos volt Törökországéval, mely minden évben megelőzi az összes európai államot.

Marihuána - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ennek a hatalmas mennyiségnek jelentős részét tovább szállítják Európa más országaiba, de a belföldi fogyasztás is viszonylag magas. Az EMCDDA adatai szerint a 15-64 éves olasz lakosság egyharmada életében már legalább egyszer használt valamilyen kábítószert. A legelterjedtebb drog a kannabisz, tízből egy olasz legalább egyszer füvezett az elmúlt évben, sőt a 15-19 éves tanulók körében végzett felmérés szerint minden harmadik diák kipróbálta már a marihuánát vagy hasist.

Milánó 2011 óta vesz részt a SCORE szennyvízkutató kampányában. Ebből az derül ki, hogy 2015 és 2018 között jelentősen növekedett a milánói szennyvízben kimutatott kokain metabolitok szintje, csak úgy, mint Bolzanoban.

Az elvonókon kezelt betegek körében a három leggyakrabban használt kábítószer sorrendben a kokain, a heroin és a kannabisz.

Németország és Ausztria: hatalmas drogfelvevő piacok

Németországban a felnőtt (15-64 év közötti) lakosság több mint 25 százaléka használt már kábítószert életében, míg tízből egy német folyamodott drogokhoz az elmúlt 12 hónapban, derül ki az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) elemzéséből.

Továbbra is a marihuána (közkeletű nevén fű) a leggyakrabban használt kábítószer Németországban. A német szövetségi kormány drogbiztosának 2019-es jelentése szerint a felnőttek 42,5 százaléka, míg a serdülők 19 százaléka már kipróbálta ezt a könnyű drogot. Általában a férfiak nyúlnak a kenderszármazékokhoz és különösen magas a felhasználói arány a fiatal felnőttek körében, jellemzően 18-25 éves korban. A Németországban használt marihuána nagy része Albániából, a hasis pedig főleg Marokkóból származik.

A szintetikus drogok közül az amfetamin először 2014-ben jelent meg a kábítószer-elvonókúrára jelentkezők által bevallott drogtípusok között, de 2017-re ez a harmadik leggyakrabban használt drogfajtává vált Németországban. Az amfetamin 15 százalékos felhasználói aránya mintegy harmada a kannabiszénak (43 százalék) és fele a heroinénak (30 százalék). Ez alapján úgy tűnhet, hogy Németországban nem jelentős a kokainfogyasztás, azonban az EMCDDA másik adatsora – a hatóságok által lefoglalt drogok mennyisége – más képet mutat. Eszerint a 2017-ben lefoglalt kábítószer legnagyobb része kannabisznövény (indiai kender) volt (101,5 tonna), ezt követte a kokain (8,16 tonna), a marihuána (7,73 tonna), az amfetamin (1,78 tonna), a hasis (1,29 tonna) és a heroin (298 kilogramm). Németország legnagyobb amfetamin-beszállítója Csehország és Hollandia.

Komoly piaca van a tabletta formában beszerezhető szintetikus drogoknak, az úgynevezett MDA/MDMA-nak is, ezekből 693,66 tonnát koboztak el a német bűnüldözési szervek 2017-ben, ez főleg Hollandiából jutott be az országba. A tetemes mennyiség ellenére Németországban csak feleannyi szintetikus kábítószerre bukkantak a hatóságok, mint Franciaországban, és negyedannyira, mint a jóval kisebb lakosságú Dániában.

Egy város vagy lakóközösség droghasználati szokásaira következtetni lehet az adott közösség szennyvizéből kimutatható tiltott kábítószerek és metabolitok szintje alapján is. Németországi városok is részt vesznek a SCORE európai szintű szennyvízkutató kampányaiban. A 2018-as tanulmány szerint a kokain és az MDMA (közkeletű nevén Ecstasy) szinte az összes megfigyelt város szennyvizében jelen volt, míg hétvégénként a kokain és az ecstasy koncentrációja kimutathatóan megnőtt. A kelet-németországi városokban a metamfetamin (Speed) nyomai fedezhetők fel, míg a kokainhasználat e módszer szerint Berlinben és Dortmundban a legnagyobb.

A német szövetségi kormány drogbiztosának októberi jelentése szerint tavaly 1276-an haltak meg kábítószer-túladagolásban, ez szinte megegyezik a 2017-es (1272 fő) és a 2016-os (1280 fő) vagyis a droghasználat áldozatainak száma Németországban stagnál.

Kokain - Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lino Mirgeler

Ausztriában 5,8 millió ember számít felnőtt korúnak (ez mintegy tizede Németország felnőtt lakosságának), a kannabisz azonban itt még elterjedtebb: a lakosság 14,1 százaléka használta már vagy használja, szemben a németországi 13,3 százalékkal. A kábítószer-elvonókúrára jelentkező osztrákok orvosi vizsgálata alapján a legtöbben heroinisták (39 százalék), csak őket követik a füvezők (33 százalék) és az „egyéb” kategóriába sorolt drogokat használók. A SCORE európai szennyvízkutató kampányaiban részt vevő osztrák városok közül Bécs és Innsbruck szennyvizében a kokain és az MDMA (Ecstasy) metabolitok szintje magasabb volt, mint a projektben részt vevő európai város többségében, különösen a hétvégén.

Az EMCDDA Ausztriára vonatkozó hatósági drogfogásai alapján szintén a kannabisznövény (indiai kender) vezet, amiből 31,1 tonnát, marihuánából pedig további 1,55 tonnát foglaltak le 2017-ben. Az ópiátokból és más kábítószerekből elkobozott mennyiség európai összehasonlításban legfeljebb közepesnek mondható Ausztriában: hasisból 100 kilogramm, kokainból 71 kilogramm, heroinból 70 kilogramm, amfetamin-származékból pedig 55 kilogramm került a hatóságok kezére.

Németországhoz hasonlóan az alpesi államban is kiemelkedő a szintetikus divatdrogok mennyisége: két éve összesen 446,5 tonna MDA/MDMA-t foglaltak le a bűnüldöző szervek. Ausztria szintetikus drogpiaca mindezek alapján megközelítően akkora, mint az MDMA- és amfetamin-nagyhatalomnak számító Belgiumé, vagy a jóval nagyobb népességű Spanyolországé.