V4NA: Mit lehet tudni a Törökországból kitoloncolásra váró dzsihádistákról?

Vágólapra másolva!
Törökország tizenegy francia állampolgárságú, többségében migráns hátterű dzsihadistát, négy nőt és hét gyermeküket toloncolja ki a hét folyamán, a nők súlyos börtönbüntetésre számíthatnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Törökország november 11-én, hétfőn jelentette be, hogy Franciaországba kitoloncol 11 migráns hátterű francia állampolgárt, négy nőt összesen hét gyermekükkel.

Az asszonyok ellen felhozott vád terrorista bűnszövetségben való részvétel, melyért akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak,

de kikről is van szó tulajdonképpen?

Forrás: V4NA

A 29 éves Amandine Le Coz a Val-d'Oise megyében lévő Domontból származik. Szülei elmondása alapján, a fiatal nő modellkarrierről álmodott, mielőtt a radikális iszlámhoz fordult.

Édesanyja szerint egyre furcsábban viselkedett, hosszú szoknyákat kezdett hordani és nem volt hajlandó megenni a sertéshúst.

2014-ben Szíriába ment, ahol feleségül vette egy marokkói férfi,

akivel az interneten ismerkedett meg.

Miután első férje meghalt, Amandine hozzáment egy algériai férfihoz, majd 2018 elején az akkor másfél éves fiával elmenekült a szíriai Rakkából és csatlakozott a kurd fegyveres erőkhöz.

A Le Point francia lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy

Abban az időben a szíriai Roj táborban tartózkodott a nő és fia, ám kiűzték onnan egy lázadásban való részvétel miatt. Ezután a szíriai Ain Issa táborba került, ott ismerkedett meg másik két kitoloncolásra váró társával, Nawel Hassani-val és Sarah Ali Mehenni-vel.

Októberben a tábort ért török támadást követően a megszökött mintegy 800 fogoly között volt, majd valahogyan átjutott Törökországba.

Sarah Ali Mehenni az Aude megyében lévő Lézignan-Corbières nevű településen élt, mielőtt 2014 márciusában, 17 évesen elhagyta Franciaországot.

Családja elmondta, hogy

a fiatal lány viselkedése és öltözködése nagyon megváltozott, sokat internetezett és rengeteg időt töltött egy rendkívül vallásos muszlim lánnyal.

Miután elment Szíriába, onnan is tartotta a kapcsolatot a családjával, levélben azt is megírta nekik, hogy hozzáment egy 25 éves tunéziai férfihoz. Sarah Ali Mehenni szintén az Ain Issa táborban volt, de azt nem tudni, hogy hogyan és mikor került oda.

A harmadik dzsihádista nő Nawel Hassani, akiről csak annyit lehet tudni, hogy ő is az Ain Issa táborban volt, akárcsak az előző két fiatal nő. A három fiatalasszonynak összesen öt gyermeke van, mindannyian 4 év alattiak, sőt az egyik egy csecsemő, aki idén nyáron született a szíriai táborban.

A negyedik nő, Tooba Gondal profilja különbözik a többiekétől. Franciaországban született, de életének jelentős részét az Egyesült Királyságban töltötte. Bár Franciaországban nem ismerték a nevét, a brit média már sokat cikkezett róla, még becenevet is adtak neki,

az „Iszlám Állam (ISIS) kerítőnőjeként" emlegették.

2014 és 2016 között az egyik legaktívabb brit dzsihádista volt, aki a közösségi oldalakon buzdított, az ISIS propagandáját terjesztve; neve ekkor vált ismertté a brit hatóságok előtt.

A fiatal nő egy sikeres üzletember lánya, és egy londoni egyetemen tanult, mielőtt 2014-ben Szíriába ment, ahol feleségül vette egy libanoni dzsihádista.

A férfit, aki fiatal lányokat toborzott az Iszlám Állam számára, 2015-ben meggyilkolták.

A fiatal nő ezután hozzáment egy pakisztáni férfihoz, akit később szintén meggyilkoltak.

Azt állítja, hogy ezt követően megpróbált eljutni Törökországba, de a kurd erők letartóztatták és az Ain Issa táborba szállították, ugyanoda, ahol a másik három nő is raboskodott. Tooba Gondal többször is hangoztatta, hogy nem szülőföldjére, azaz Franciaországba, hanem az Egyesült Királyságba szeretne visszatérni.

Az ő helyzetét tovább bonyolítja, hogy idősebb gyermeke az apja után megkapta a brit állampolgárságot.

A nő szeptemberben, a The Times brit napilapban közzétett nyílt levelében azt állította, hogy nem terrorista, és soha nem volt az Iszlám Állam tagja.

Állítása szerint

Kihangsúlyozta továbbá azt is, hogy készen áll arra, hogy alávesse magát a brit igazságszolgáltatásnak.