Egyre több uniós országban vezetnek be belső határellenőrzést

Almeria, 2019. július 30. Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Almeria kikötőjébe 2019. július 29-én. A Guardamar Caliope spanyol hajó 156 migránst vett a fedélzetére az Alboran-tengeren. MTI/EPA/EFE/Carlos Barba
Vágólapra másolva!
Belső határainak lezárása felé halad az Európai Unió, míg a külső határai nyitva vannak - közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Jelenleg nyolc helyen van határellenőrzés az EU-n belül, amelyet a bevezető országok a biztonsággal és a terrorfenyegetettséggel indokolnak, csak épp ez sérti a szabad mozgáshoz való jogot a szakértő szerint.
Vágólapra másolva!

Pócza István szerint ennek fordítva kellene lennie, a belső határellenőrzés ugyanis sérti a szabad mozgáshoz való jogot.

Migránsok érkeznek Spanyolországba - Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/Carlos Barba

Jelenleg nyolc helyen van határellenőrzés az EU-n belül, amelyet a bevezető országok a biztonsággal és a terrorfenyegetettséggel indokolnak - mondta.

Hozzátette, hogy Németországban például belügyminiszteri szinten vetődött fel, hogy a német hatóságoknak fel kell készülniük arra, hogy az összes határt képesek legyenek lezárni.

Az elemző kitért arra is: a nyugat-balkáni migrációs útvonalon az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a migrációs nyomás, egyre nagyobb tömegekben szeretnének belépni a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül.