Szükségállapotot hirdettek Velencében

Velence, 2019. november 13. Tengervíz hömpölyög a velencei Szent Márk téren 2019. november 12-én, miután a heves esőzések nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntött el a várost. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka folyamán meghaladta az egyméteres magasságot. Az óvodák, iskolák továbbra is zárva tartanak. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a város polgármestere a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el. MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdettek Velencében az esőzések okozta árvíz miatt. Az 187 centiméter magas vízszint hatalmas károkat okozott a UNESCO világörökség részét képező városban, köztük a Szent Márk téren és a bazilikában is, és rengetegen maradtak áram nélkül – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Velence több mint 80%-a víz alá került, amikor a legnagyobbak voltak a hullámok.

Francesco Moraglia velencei pátriárka úgy nyilatkozott, hogy

a Szent Márk-bazilika több százmillió eurós károkat szenvedett.

Tengervíz hömpölyög a velencei Szent Márk téren 2019. november 12-én Forrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke fél milliárd euróra becsülte az első kárfelmérést.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a helyzet "szíven ütötte az országot", és fájdalmas, hogy a világörökség részeként nyilvántartott város ennyire károsodott.

Folytatódik az esőzés

Továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is.

A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot,

a víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha a víz sokáig a bazilikában áll, kárt tehet a bazilika faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

A rossz idő miatti készültséget péntekig meghosszabbították. Csütörtök délelőtt újabb tetőzést várnak.

Halálos áldozatai is vannak az árvíznek

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember meghalt. Egyiküket áramcsapás következtében, akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. A szigeten legutóbb ekkora ár az 1966-os nagy áradáskor volt.

A velencei Szent Márk-székesegyház elöntött előcsarnoka 2019. november 13-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A velencei Ca'Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken, az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto-vizibusz szintén a rakpartokra vagy a Velencei csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak.

A velence közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

A telefonösszeköttetés megszakadt, és továbbra is akadozik.

A 2003-től épített Mose zsiliprendszer 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.

A polgári védelem képviselője hangsúlyozta, hogy a velencei áldozatokkal az év eleje óta 34-en haltak meg a rosszidőben egész Olaszországban.