Ma hallgatják meg Várhelyi Olivért az Európai Parlamentben

Várhelyi Olivér; Orbán Viktor
Brüsszel, 2017. október 20. Az Európai Bizottság honlapján közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője részt vesz az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén, 2017. október 19-én Brüsszelben. (MTI/Európai Bizottság/Mario Salerno)
Vágólapra másolva!
Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt meghallgatása három órán át tart az EP külügyi bizottságában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a fontos bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánja Várhelyi Olivérnek.
Vágólapra másolva!

A magyar EU-nagykövet után a francia Thierry Bretont és a román Adina Valeant hallgatják meg Brüsszelben a nekik szánt tárcával foglalkozó testületekben, miután kedden továbbengedte őket az EP jogi bizottsága.

Az ülésen a jelölteknek bizonyítaniuk kell rátermettségüket és szakmai felkészültségüket. Alkalmasságukat háromórás kérdezz-felelek során próbálják felmérni.

Az érintettek 15 perces bevezetőjét 25 kérdés követi a képviselők részéről.

A biztosjelöltek már előzetesen, írásban is kaptak kérdéseket a képviselőktől, amelyek egyfelől általános kompetenciájukra, európai elkötelezettségükre, valamint személyi függetlenségükre, másfelől a nekik szánt portfólióra vonatkoztak.

Az első meghallgatás után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár

rögtön is jóváhagyhatják az érintettek kinevezését,

akik ennek hiányában további kérdéseket kapnak írásban.

Amennyiben a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely - ha még akkor sincsen meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket titkos szavazáson.