Már három ember meghalt az ausztráliai bozóttűzben

bozóttűz Ausztrália
Nana Glen, 2019. november 13. A bozóttűz következtében keletkezett, sűrű, fekete füstöt nézi egy nő gyermekével a karján az Új-Dél-Wales ausztrál állambeli Nana Glen településen 2019. november 13-án. Új-Dél-Walesben legkevesebb 60 helyen pusztítanak bozótüzek. MTI/EPA-AAP/Dan Peled
Vágólapra másolva!
Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam után szerdára a tőle északra lévő Queenslandben lett nagyobb a bozóttüzek okozta veszély: a hatóságok több településen felszólították a lakosokat, hogy azonnal hagyják el otthonukat.
Vágólapra másolva!

Az ország keleti partvidékén már 150 bozóttűz tombol. Új-Dél-Walest kedden hidegfront érte el, ami ott valamelyest megkönnyítette a tűzoltók munkáját, Queenslandben azonban maradt a száraz, meleg, szeles időjárás, ami nagyon veszélyessé teszi a helyzetet.

A bozóttűz következtében keletkezett, sűrű, fekete füstöt nézi egy nő gyermekével a karján az Új-Dél-Wales ausztrál állambeli Nana Glen településen november 13-án Forrás: MTI/EPA-AAP/Dan Peled

Egyebek között az állam fővárosától, Brisbane-től 150 kilométerrel északra lévő Noosa tengerparti üdülőhely lakosainak is azonnal el kellett hagyniuk otthonukat.

Három ember meghalt, 150 ház megsemmisült

Az ország keleti partvidékén a példátlan bozóttüzek már mintegy egymillió hektáron pusztították el a növényzetet, amely három éve szárazságtól szenved, és

jelenleg 1,1 millió hektárnyi területen ég tűz.

A tűzoltók nem számítanak arra, hogy a következő egy hétben javulnának az oltás feltételei, sőt, lehet, hogy hetekig változatlan marad az időjárás.

Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben. Hétfőn szükségállapotot rendeltek el mind ebben az államban, mind Queenslandben.