Berlusconi azt akarja, hogy vegyék fel Salvini Ligáját a Néppártba

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja - jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden.
Vágólapra másolva!

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő politikai missziójának azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási akcióját. A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének. Másrészt Silvio Berlusconi

irányt szab arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is.

Silvio Berlusconi és Matteo Salvini Forrás: Facebook

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de jobbkeze, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

Az Európai Néppárt számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.
A Liga az EP-ben jelenleg 29 képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.