Német külügyminiszter: Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra

Heiko Mass, Szijjártó Péter
Heiko Maas német külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!
Európának sokáig szüksége lesz még a NATO-ra, és a szövetséget akkor is meg kell majd őrizni, amikor a kontinens már képes lesz önállóan megvédeni magát - hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnap megjelent írásában.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata (SPD) politikus a Der Spiegel című hírmagazin internetes felületén közölt írásában azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia államfő a napokban az "agyhalott" kifejezéssel jellemezte a NATO állapotát, kifejtette, a francia elnöknek igaza van abban, hogy "erős és szuverén" Európát kell építeni, amely az eddiginél sokkal többet tesz a saját biztonságáért. "Azonban németeknek és franciáknak egyetértésre kell jutniuk abban, hogy miként lehet megvalósítani ezt az új Európát, és Németország számára világos, hogy "hiba lenne, ha aláaknáznánk a NATO-t" - tette hozzá.

"Németország és Európa nem tudja megvédeni magát az Egyesült Államok nélkül. Ezt mutatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött orosz-amerikai INF-egyezmény Oroszország általi megsértésének ügye is" - írta a német diplomácia vezetője, aláhúzva, felelőtlenség lenne olyan kül- és biztonságpolitikát kidolgozni, amely nem támaszkodik Washingtonra, és veszélyes lenne, ha Európa és az Egyesült Államok biztonsága szétválna egymástól.

Heiko Maas német külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Európának sok-sok évig szüksége lesz még a NATO-ra, amely a tehermegosztás, a nemzetközi együttműködés és a multilateralizmus - a nemzetközi ügyek érdekegyeztetésen és többoldalú megállapodásokon alapuló formálásának - intézménye, és akkor is ki kellene tartania majd a szövetség mellett, amikor már önállóan is garantálni tudja biztonságát.

- írta Heiko Maas, hozzátéve, hogy a biztonságáért tenni kész új, erős Európa nem lehet a NATO-t felváltó modell, hanem a transzatlanti kapcsolatok újraélesztésének motorjaként kell működnie, és nem lehet csupán francia-német projekt, hanem közös alkotás, amely valamennyi ország, például a balti államok és Lengyelország biztonsági érdekeit is érvényre juttatja.

Emmanuel Macron vasárnap este Berlinbe látogat, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök meghívására díszvacsorán vesz részt a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából, az eseményre Angela Merkel kancellár is hivatalos.