Megint megölt a medve egy embert Székelyföldön

Székelyföldi medvék, medvetámadások
Vágólapra másolva!
Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, az Oláhkocsárd és Gyulas közötti erdő környékén.
Vágólapra másolva!

Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor hívta fel szombaton azzal, hogy holtan találta egy erdő mellett a 63 éves kollégáját, akit előző este óta nem láttak.

A férfi testén talált nyomok alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfit egy medve gyilkolta meg.

A halál okát és körülményeit a marosvásárhelyi igazságügyi orvostani intézetben boncolás és helyszíni vizsgálat után fogják megállapítani. Az esetről értesítették az illetékes erdőőrséget, környezetvédelmi ügynökséget és vadásztársaságot.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében.

Október közepén egy horgászt - Nyárádmagyarós jegyzőjét – gyilkolt meg egy medve a Maros megyei Vámosudvarhelyen, a településtől hatszáz méternyire a Kis-Küküllő partján.

Két hete újabb két medvetámadás történt Romániában: akkor Bákó megyében egy embert megölt, Beszterce megyében pedig megsebesített egy férfit a medve és szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy a medvék akár nagyobb településekre, iskolák udvarára is bemerészkednek.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azok után, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A

medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.