Halálos erejű földrengés rázta meg Iránt

2019.11.08. 04:23

Közepes, vagyis 5,9-es erősségű rengést mértek péntek hajnalban Irán északnyugati részén. Eddig öt halálos áldozatról tudnak.

Több mint háromszázan megsérültek, de többségük csak a kitört pánik közepette szerzett könnyebb sérülésüket. Csak tizenkét embert kellett kórházba vinni.

Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által 2019. november 8-án közreadott térkép Irán földrengés sújtotta, északnyugati térségéről.Forrás: MTI/EPA/Usgs

A helyi idő szerint negyed háromkor történt,  5,9-es erősségű rengés középpontja Hasztrud várostól 50 kilométerrel északkeletre, nyolc kilométeres mélységben, az örmény és az azeri határ közelében volt az amerikai földtani intézet (USGS) és a teheráni egyetem geofizikai intézetének mérése alapján egyaránt. Az első nagyobb rengést két kisebb erejű, 4,2-es és 4,4-es földmozgás követte. 

Megrongálódott épületek Varankes faluban, Irán földrengés sújtotta, északnyugati térségében 2019. november 8-án.Forrás: MTI/EPA/ Tásznim iráni hírügynökség/Mohammad Zinali

Közepes és nagy erősségű földrengések gyakran történnek Törökország keleti és Irán északnyugati részén. Iránban naponta átlagosan egy földrengést észlelnek. Két éve, 2017-ben hetes erősségű földrengés rázta meg az ország nyugati részét, több mint hatszáz ember halt meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kilencezret.