15 évvel ezelőtt egy írásában ellenezte a melegházasságot egy finn politikus, most ezért nyomozást indítottak ellene

Päivi Räsänen
Chairwoman Päivi Räsänen of the Christian Democrats campaigns in Helsinki, Finland on April 18, 2015 ahead of the parliamentary elections to take place on Sunday, April 19, 2015. Finns go to the polls on Sunday in legislative elections widely expected to oust the country's left-right coalition amid growing discontent over a floundering economy undergoing a painful restructuring. AFP PHOTO / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA *** FINLAND OUT *** (Photo by Roni Rekomaa / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy 2004-es vallásos kiadványban bűnnek nevezte az azonos neműek házasságát Päivi Räsänen kereszténydemokrata képviselőnő, aki 2011-2014 közötti Finnország belügyminisztere volt. Mivel a bejegyzés ma is letölthető PDF-dokumentumként az internetről, Finnország főügyésze úgynevezett előzetes nyomozást rendelt el gyűlölet-bűncselekmény miatt Räsänen ellen, holott a rendőrség korábbi álláspontja szerint a képviselőnő nem szegte meg a törvényt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Újabb furcsa ügy pattant ki a finn igazságszolgáltatási rendszerben: egy 15 évvel ezelőtti kiadványban alkotott vélemény miatt idézheti bíróság elé Raija Toiviainen főügyész a finn kereszténydemokraták elnökét, az országot 2011-2014 között vezető Jyrki Katainen kormányának belügyminiszterét, Päivi Räsänent.

Päivi Räsänen Forrás: AFP/Lehtikuva/Roni Rekomaa

A politikával 1990 óta foglalkozó, mélyen vallásos belgyógyász szakorvos vezette finn Luther Alapítvány 2004-ben kibocsátott egy kiadványt,

amelyben bűnnek nevezték az azonos neműek házasságát, ami egyébként Finnországban akkoriban illegális volt.

Csak 2014-ben engedélyezte azt éppen az a jobbközép Katainen-kormány, amelynek Räsänen belügyminisztere volt.

A rendőrség már 2004-ben is vizsgálta, hogy a kiadványban szereplő kijelentések sértik-e a finn jogszabályokat, a nyomozóhatóság azonban

ezt nem találta törvénybe ütközőnek.

Most, 15 évvel később a jelenlegi főügyész, Raija Toivanen azonban úgy döntött "előzetes nyomozást" rendel el az ügyben, mert ahogy a kiadott sajtóközlemény fogalmaz:

Az előzetes nyomozás Finnországban nem azonos a büntetőeljárás megindításával, csak akkor válik gyanúsítottá a korábbi belügyminiszter, ha az ügyészségi vizsgálat is megállapítja, hogy Räsänen megsértette a homoszexuálisok jogait.

Ugyanakkor jogászok furcsállják a most megindult eljárást, mert a kiadványt 2004-ben jelentették meg. Ha az abban foglalt kijelentés törvényellenes, az elkövetés ideje szerint

már elévült a Räsänen terhére rótt bűncselekmény, főként mert azt a rendőrség sem tartotta jogszabály-ellenesnek.

Az ügyészség arra hivatkozik, hogy mivel a Luther Finland Alapítvány oldaláról most is letölthető a kiadvány, a jogsértés nem szűnt meg.

"Demokratikus szempontból aggasztó, hogy Räsänen képviselő után, akinek az alkotmány az elnyert képviselői mandátumán keresztül az átlagosnál szélesebb jogkört biztosít, ilyen ügyben nyomoznak", fogalmazott az Iltalehti című napilapnak Markku Jokisipilä, a Turku-i Egyetem Politikai Kutatóintézetének vezetője, aki arra is rámutatott, hogy

A nyomozás után kiadott rendőrségi hírek miatt azonban most rendkívül népszerű lett. Ez viszont aligha támasztja alá, hogy az elrendelt előzetes nyomozás milyen társadalmi érdeket szolgál ki, ha újra "előrángatja" a régen elfeledett megjegyzést.

Päivi Räsänen ugyanakkor a rendőrségi meghallgatásán és később a Twitter-oldalán is megerősítette: