A skót miniszterelnök jövőre újra népszavazást tartana Skócia függetlenségéről

2019.11.08. 14:08

Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról - mondta Nicola Sturgeon kormányfő.

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az SNP hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette azt is, hogy aki a december 12-ére kiírt előrehozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Nicola SturgeonForrás: AFP/Paul Ellis

Sturgeon szerint  az SNP-nek már most is "kőbe vésett felhatalmazása" van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására,  hiszen ez szerepelt a 2016-os skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

Ennek alapján, ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését  - amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett -, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné - mondta a skót kormányfő az edinburghi kampánynyitó rendezvényen.