A skót miniszterelnök jövőre újra népszavazást tartana Skócia függetlenségéről

Nicola Sturgeon
(FILES) This file photo taken on November 7, 2016 shows Scotland's First Minister Nicola Sturgeon delivering a lecture entitled "Scotland and the UK: Economic Policy after the EU Referendum" at a Sheffield Political Economy Research Unit event at the University of Sheffield's Octagon Centre in Sheffield, northern England. Scotland will ask the British government next week for permission to hold an independence referendum between late 2018 and early 2019, First Minister Nicola Sturgeon said on March 13, 2017. / AFP PHOTO / Paul ELLIS
Vágólapra másolva!
Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról - mondta Nicola Sturgeon kormányfő.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az SNP hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette azt is, hogy aki a december 12-ére kiírt előrehozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Nicola Sturgeon Forrás: AFP/Paul Ellis

Sturgeon szerint

az SNP-nek már most is "kőbe vésett felhatalmazása" van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására,

hiszen ez szerepelt a 2016-os skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

Ennek alapján, ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha

London elveti az újabb népszavazás engedélyezését

- amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett -, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné - mondta a skót kormányfő az edinburghi kampánynyitó rendezvényen.