Egyre hevesebbek a harcok Szíriában

Törökország, Szíria, török offenzíva, török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milicisták
Rász el-Ajn, 2019. október 18. A török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milicisták a szíriai Rász el-Ajn közelében 2019. október 18-án. A harcok a kurd milíciák ellen folytatódnak Rász el-Ajn térségében annak ellenére, hogy az előző nap az Egyesült Államok és Törökország ötnapos tűzszünetben állapodott meg Észak-Szíriára vonatkozóan. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Harminc kurd harcos és Törökországgal szövetséges szíriai lázadó halt meg szerdán az észak-szíriai Rakka tartományban. A harcok egyre hevesebbek Ain-Isza város határában, ahol folyamatosak a légi- és tüzérségi csapások.
Vágólapra másolva!

A szíriai háború fejleményeit nyomon követő nagy-britanniai székhelyű hálózat adatai szerint a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) 305 harcosa, a török támogatású lázadók 353 fegyverese és a szíriai kormányerők 24 katonája esett el azóta, hogy Törökország október 9-én átfogó offenzívát indított a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására.

Az offenzíva elsődleges célpontja az SDF gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK)

szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese.

A török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milicisták a szíriai Rász el-Ajn közelében még október 18-án. Forrás: MTI/AP/-

A szembenálló felek között az elmúlt hetekben orosz közvetítéssel született néhány megállapodás, amelyek következtében a kurd milícia kivonult a szíriai-török határ térségéből, leálltak a harcok, és szíriai alakulatok vették át egyes szakaszainak ellenőrzését.

Törökország azonban nemrég azzal vádolta meg a kurd milíciát, hogy nem vonult ki az általa kijelölt határ menti övezet egyes részeiből, ez magyarázhatja a kurd erők és az Ankara által támogatott szíriai lázadók között kiújult harcokat.