Nicolas Sarkozy egykori minisztere lesz a Republikánusok főpolgármester-jelöltje Párizsban

FRANCE2012-ELECTIONS-UMP-SARKOZY-MEETING-TEAM Horizontal PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL CAMPAIGN UNION POUR UN MOUVEMENT POPULAIRE PRESIDENTIAL ELECTION ELECTORAL MEETING SPEECH SPEAKING WOMAN POLITICIAN
French former Justice minister Rachida Dati delivers a speech during a campaign meeting of France's President and France's ruling party UMP candidate for the 2012 presidential election in Lille, northern France, on February 23, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE (Photo by LIONEL BONAVENTURE / AFP)
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy korábbi köztársasági elnök egykori miniszterét, Rachida Datit választották a konzervatív Republikánusok (LR) párizsi főpolgármester-jelöltnek a jövő évi (márciusi) önkormányzati választásokra. 
Vágólapra másolva!

Rachida Dati már Nicolas Sarkozy 2007-es köztársasági elnöki kampányában fontos szerepet kapott: szóvivőként vett részt a később köztársasági elnökké választott Nicolas Sarkozy sikeres kampányában.

Sarkozy megválasztása után Dati igazságügyi miniszter lett, és egészen 2009-ig betöltötte ezt a magas állami funkciót. Érdemes megjegyezni, hogy Rachida Dati volt az első észak-afrikai származású francia (Dati marokkói-algériai szülőktől, de már Franciaországban született), aki ilyen magasrangú kormányzati szerepet kapott Franciaországban.

Nicolas Sarkozy és Rachida Dati Forrás: AFP/Remy De La Mauviniere

Nevéhez számos jelentős igazságügyi reform fűződik, így például a visszaeső bűnözőkre vonatkozó szabályok szigorítása, vagy a brit példára létrehozott és a francia börtönöket felügyelő főtisztviselői poszt, de talán egyik legfontosabb intézkedése a bíróságok számának és funkciójának racionalizálása volt.

A francia baloldal példátlan támadást intézett ellene, amikor 44 évesen gyereke született, és szerintük túlságosan hamar ment vissza dolgozni. Az egyébként az anyák gyors munkahelyi visszailleszkedéséről szónokló akkori baloldali ellenzék a jobboldali miniszternő esetében sem ragaszkodott különösebben deklarált elveihez.

A 2008-as önkormányzati választásokat követően Párizs egyik gazdag kerületének polgármesterévé választották, és azóta is ő tölti be a polgármesteri funkciót, miközben 10 évig, 2009 és 2019 között európai parlamenti képviselő is volt.

Rachida Dati Forrás: AFP/LIONEL BONAVENTURE/Lionel Bonaventure

Ugyan Anne Hidalgo, Párizs jelenlegi szocialista polgármestere hivatalosan még nem jelentette be, de szinte egészen biztos, hogy újra indul a jövő évi önkormányzati választásokon, Datinak vele és a Macron legközvetlenebb tanácsadójaként számon tartott Benjamin Griveaux-val kell megküzdenie a ma ismert jelöltek közül. A baloldal annyira erős Párizsban - országosan nem, emlékezzünk rá, hogy májusban az európai uniós választásokat Marine Le Pen nemzeti jobboldali pártja nyerte - , hogy Macron nem a szocialista Anne Hidalgóval egyezett ki, hanem el mert ellene indítani egy saját jelöltet.

A Le Figaro és az LCI számára készített, legutolsó felmérések szerint a párizsi főpolgármester-választás első három helyén három baloldali vagy balliberális jelölt végezne. Anne Hidalgo 24%-on áll, Macron jelöltje, Benjamin Griveaux 19%-ot kapna, míg Cédric Villani (Macron bizalmasa volt, de megsértődött, hogy nem ő nyerte az előválasztást, és elindul ő is főpolgármester-jelöltként) 15%-ot szerezne, azaz ők hárman együtt 58%-ot. Az összes jobboldali jelölt pillanatnyilag a szavazatok alig negyedére számíthat, köztük a jobbközép Dati áll a legjobban, ő most 13%-ot érne el.