Migrációkutató Intézet: Egyre súlyosabb a líbiai helyzet

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Európa határainál a krízisek csak átmenetileg enyhültek: a fellángoló fegyveres konfliktusok, a gyenge állami struktúrák, illetve a hibás európai határőrizeti döntések könnyen destabilizálják a törékeny status quót, és újabb tömegeket ösztönözhetnek arra, hogy a kontinensen próbáljanak boldogulni - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében, amiben Líbiával foglalkoznak.
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében Líbia aktuális helyzetével foglalkozik. A biztonsági helyzet egyre kétségbe ejtőbb az észak-afrikai országban, ami különösen igaz az ott tartózkodó több százezer külföldire nézve. Míg júliusban a tāǧūrā'-i menekültközpontot ért, több mint 50 ember halálát okozó légicsapás kapcsán egyes szervezetek a központok teljes kiürítése mellett érveltek, addig mára a UNHCR beszámolói szerint az a paradox helyzet állt elő, hogy

a migránsok fizetnek azért, hogy a biztonságosabbnak ítélt központokba kerüljenek.

Súlyos a migrációs helyzet Líbiában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ezáltal egyrészt védelmet remélnek a milíciák zaklatásaitól, másrészt abban bíznak, hogy az ENSZ repatriálja vagy egy biztonságos harmadik országba szállítja őket. Ugyanakkor egyre többen vágnak neki a tengeri útnak is:

2019 szeptemberében a Frontex adatai szerint az előző hónaphoz képest 16 százalékkal nőtt az olasz partokhoz érkezők száma, a UNHCR statisztikái szerint pedig csaknem megduplázódtak a számok.

Mindez mutatja, hogy miközben sokan megoldott és jelentőségét vesztett kérdésnek tekintik a migrációs válságot, Európa határainál a krízisek csak átmenetileg enyhültek: a fellángoló fegyveres konfliktusok, a gyenge állami struktúrák, illetve a hibás európai határőrizeti döntések könnyen destabilizálják a törékeny status quót, és újabb tömegeket ösztönözhetnek arra, hogy a kontinensen próbáljanak boldogulni.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.