Legalább hárman meghaltak az iraki tüntetések során, két embert fejbe lőttek - videó

Irak, tüntetés
Kerbela, 2019. november 4. Iraki tüntető felmászik Irán konzulátusának betonfalára a síiták szent városának számító Kerbelában 2019. november 3-án. Az iraki biztonsági erők lelőttek három tiltakozót, az incidensben legalább húszan megsebesültek, 17-en közülük a biztonsági erők tagjai. A tüntetők azt követelték Irántól, hogy ne avatkozzon be Irak belügyeibe. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Legkevesebb két kormányellenes tüntetővel végeztek a biztonsági erők lövedékei hétfő éjjel az Irak déli részén található Satrában - közölték rendőrségi és egészségügyi források.
Vágólapra másolva!

Kórházi értesülések szerint a tiltakozókat fejbe lőtték, tizenkét ember megsebesült. A rohamrendőrök könnygázt is bevetettek.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy a tüntetők megpróbálták megtámadni egy magas rangú kormányzati tisztségviselő otthonát.

Iraki tüntető felmászik Irán konzulátusának betonfalára a síiták szent városának számító Kerbelában 2019. november 3-án. Forrás: MTI/EPA/Furkan Al-Aaradzsi

A Perzsa-öbölre nyíló legfontosabb iraki kikötővárosban, a Bászrától délre fekvő Umm-Kaszrban is zavargások voltak.

Ott egy tiltakozó meghalt és 34 megsebesült, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a kikötő bejáratánál ülősztrájkoló tömegre,

amely szerda óta akadályozta a forgalmat.

A hatóságok először kijárási tilalom elrendelésével próbálták meg távozásra bírni a tüntetőket, sikertelenül. Ezt követően került sor az erőszakra.

Jeanine Hennis-Plasschaert, az ENSZ iraki különmegbízottja elítélte a hatósági beavatkozásokat.
"Elborzaszt a folyamatos vérontás Irakban" - írta a Twitteren hétfő éjjel.

- hangsúlyozta.

Október eleje óta több mint 250-en haltak meg a kormányellenes tüntetéseken.

A tiltakozók változást követelnek a politikai rendszerben, amelyet felelősnek tartanak a mindent átható korrupció és a magas munkanélküliség kialakulásáért, valamint az elégtelen közszolgáltatásokért.

Egyúttal a szomszédos Irán ellen fordítják a haragjukat, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen.

Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta.