Az Iszlám Állam elesett harcosai lesznek az új dzsihadisták példaképei

IS Islamic State ISIS Iszlám Állam, propaganda, 2015
Vágólapra másolva!
Közzétette a Migrációkutató Intézet legújabb elemzését Idegen (terrorista) harcosok az Iszlám Állam soraiban címmel. Terrorista harcosok már az Iszlám Állam terrorszervezet megalakulása előtt is részt vettek és harcoltak különféle radikális muszlim szervezetekben, sokszor a nyugati világból érkezve. Ugyanakkor kérdés, hogy mit kezdjenek a potenciális visszatérőkkel, azok családtagjaival, és komoly kihívás lesz annak beazonosítása is, hogy kik haltak meg a harcokban vagy tűntek el, utóbbiak ugyanis bármikor visszatérhetnek a terrorizmus világába.
Vágólapra másolva!

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése az Iszlám Állam harcaiban részt vevő idegen (terrorista) harcosok motivációit, illetve harctéri és azt követő tevékenységüket mutatja be részletesen.

Az európai (és a nyugati világ Európán kívüli) titkosszolgálatoknak

komoly fejtörést okoz, és még hosszú távon is gondot fog okozni, hogy nem tudják azonosítani azon idegen, az ő országaikból útra kelő harcosokat,

akik az Iszlám Állam soraiban elestek vagy eltűntek. Lezáratlan aktáik akár évtizedes távlatban is óriási kihívást fognak jelenteni az elemzőknek és a szolgálatok vezetőinek egyaránt.

A tanulmány ennek a problémának a nagyságrendjét is megpróbálja feltérképezni.

Az Iszlám Állam harcosai 2015-ben Forrás: Youtube/Wall Street Journal

Az Iszlám Állam harcaiban elesett dzsihadistákat, akár nyugati, akár helyi harcosok voltak is,

egy új hősi éthosz első mártírjainak tekinti a szunnita iszlám világ jelentős része.

Ezek a „hősök" és a visszatérő „veteránok" adják majd azt a példát, amelyet a dzsihadisták új nemzedékeinek követni kell.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.