Új választást szorgalmaz a bolíviai ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Új választások megtartását szorgalmazta vasárnap a bolíviai ellenzék elnökjelöltje, Carlos Mesa, azt állítva, hogy csak így lehet kivezetni az országot abból a válságból, amelyet a szocialista Evo Morales október végi vitatott újraválasztása váltott ki.
Vágólapra másolva!

"A legjobb megoldása ennek a válságnak a jelenlegi körülmények között egy új választás lenne, amelyet egy új, pártatlan választási szerv felügyelne a nemzetközi közösség szigorú megfigyelése mellett" - jelentette ki Mesa La Pazban, pártja, az Állampolgári Közösség (CC) egy tanácskozása után.
A centrista Mesa, aki 2003 és 2005 között egyszer már vezette a dél-amerikai országot, a második helyen végzett az október 20-i elnökválasztáson, ahol a szombaton közzétett végeredmény szerint a szavazatok 36,51 százalékát kapta meg a 2006 óta hatalmon lévő Morales 47,08 százalékával szemben.

Morales több mint tíz százalékos előnye a bolíviai választási törvény értelmében azt jelentette, hogy már az első fordulóban megnyerte a választást, annak ellenére, hogy nem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Az ellenzék azonban csalást kiáltott, a szavazás másnapján kirobbant tiltakozások két halálos áldozatot követeltek, és az összecsapásokban további 140 ember sebesült meg.

Mesa vasárnap azt hangoztatta, hogy most "Evo Moralesen múlik, sikerül-e békét teremteni az országban és demokratikus módon lezárni ezt a válságot". Egyúttal felszólította híveit, hogy őrizzék meg "békés és erőszakmentes" készenlétüket.

Morales elnök a maga részéről azzal vádolta ellenfelét, hogy fegyveres összecsapást akar kiprovokálni. Az ellenzék "a rendőrség és a fegyveres erők által okozott haláleseteket akar" - mondta.
Kijelentésével az elnök vélhetően egy másik ellenzéki politikus, Luis Fernando Camacho szavaira reagált, Camacho ugyanis szombaton arra szólította fel a bolíviai hadsereget, hogy "álljon a nép oldalára".

A kormány előzőleg arra kérte az Amerikai Államok Szervezetét (AÁSZ), hogy vizsgálja ki a szavazás lebonyolítását, de ezt a kezdeményezést az ellenzék elutasította. Az AÁSZ várhatóan két héten belül közzéteszi a jelentését.