Salvador és Venezuela kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit

Vágólapra másolva!
Venezuela vasárnap bejelentette, hogy a kölcsönösség jegyében kiutasítja a salvadori diplomatákat, miután Salvador felszólította a venezuelai diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el a latin-amerikai országot.
Vágólapra másolva!

A caracasi külügyminisztérium 48 órát engedélyezett Salvador "nemkívánatos személyekké" nyilvánított diplomatái számára az ország területének elhagyására.

- hangsúlyozta a tárca.

"A salvadori hatóságok segédkezet akarnak nyújtani a kudarcra ítélt amerikai stratégia számára, amely a beavatkozást és a venezuelai nép ellen irányuló gazdasági blokádot szolgálja" - közölte a venezuelai minisztérium.

Nayib Bukele salvadori elnök "hivatalosan is magára öltötte az amerikai külpolitika bábjának szerepét" - tette hozzá az állásfoglalás.

Salvador a nap folyamán felszólította a venezuelai diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el területét.

A döntést azzal indokolták, hogy

Nicolás Maduro venezuelai államfő elnöksége illegitim.

A salvadori kormány által kiadott közlemény szerint Nayib Bukele elnök Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismeri el Venezuela ügyvezető elnökének mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban.

Közölték,

Már több ország elismerte Juan Guaidót a Maduro újraválasztásával végződő voksolás szabálytalanságaira hivatkozva. Több venezuelai nagykövetségen - közöttük az egyesült államokbeli és a Costa Rica-in - az ő emberei dolgoznak, de nem volt képest Madurót eltávolítani a hatalomból.

Az Egyesült Államok San Salvador-i nagykövete, Ronald Johnson a Twitteren közzétett rövid közleményben üdvözölte Nayib Bukele döntését.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a salvadori vezetés intézkedése alig egy héttel követi Washington döntését, amivel egy évvel meghosszabbította azt az intézkedést, amelynek értelmében az Egyesült Államokban élő salvadori migránsok ideiglenes védelemben részesülnek, azaz egyelőre nem toloncolják ki őket.