V4NA: Soros György európai szövetségesei kiálltak a maffiaügyésznő mellett

politics Horizontal
Romanian magistrate Laura Codruta Kovesi, is surrounded by journalists as she arrives at the Romanian National Anticorruption Department (DNA), a newly established special section for investigating magistrates, to be heard for the second time over allegations of abuse of office on March 7, 2019 in Bucharest. - Romanian prosecutors have summoned Kovesi for March 7 -- the day when the European Parliament and member states are set to discuss the next steps in picking a leader for the new European Public Prosecutor's Office. The former anti-graft chief has been locked in an escalating battle with Romania's leftwing government, which accuses her of abuse of office and giving false testimony -- charges she has rejected. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután kirobbantak a korrupciós vádak Laura Condruta Kövesi, a román Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) korábbi főügyésze ellen, balliberális európai politikusok nem elítélték, hanem támogatásukról biztosították. Frans Timmermans, illetve Guy Verhofstadt is védelmébe vette a DNA korábbi vezetőjét - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség Kövesiről szóló legújabb összeállításában. (Legutóbb csütörtökön írtunk hosszabban a korrupcióval vádolt román ügyésznőről.)
Vágólapra másolva!

A Kövesi körül kialakult botrány az Európai Parlamentig is eljutott. Az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója nyilvánvalóan taktikai okokból végül nem ellenezte a román jogásznő európai főügyésszé való kinevezését. Esteban Gonzalez Pons, az EPP frakciójának alelnöke Strasbourgban a román sajtónak nyilatkozott.

Az ügy kapcsán Soros György megbízható szövetségese, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, akkor még a szocialisták csúcsjelöltje is megszólalt. Ő viszont már kifejezetten lelkes támogatója Kövesinek. A bevándorláspárti holland politikus dicsérte Kövesi munkáját. "Nem szabad engedni a korrupció elleni harcból Romániában. Nem szabad amnesztiában részesíteni korrupt politikusokat, akiket elítéltek a bíróságok. Brutális voltam a románokkal ezen a téren, és továbbra is az leszek. A tapasztalataim szerint a korrupció elleni harcban Kövesi kiváló munkát végzett az évek során. Ő egy nagyon jó ügyész. Csak azt tudom mondani, hogy láttam őt munka közben, és azt gondolom, hogy egy kiváló ügyész. Nagyon bátor munkát végzett Romániában", fogalmazott Timmermans. Mint többször megírtuk: éppen Kövesit vádolják korrupcióval...

Guy Verhofstadt, az Európa Megújul nevű képviselőcsoport EP-képviselője Twitter-oldalán közölte, hogy "megdöbbenve" értesült arról, hogy a román hatóságok támadást indítottak az egyik főügyészjelölt ellen, és levélben felkérte az Európai Parlament házelnökét, hogy szavatolja azt, hogy Laura Codruța Kövesi akadálytalanul részt tudjon venni az európai főügyész kiválasztási folyamatában.

Timmermans megnyilvánulása komoly felháborodást váltott ki a román kormánypárt politikusainak körében. Catalin Radulescu, a PSD parlamenti képviselője a Kövesi-ügy kapcsán interjút adott a francia közszolgálati rádió román nyelvű adásának, amelyben azt állította, hogy a holland politikus Kövesi európai főügyésszé való kinevezése érdekében beavatkozik Románia belügyeibe, nyomást gyakorolva ezáltal a bukaresti ügyészségre.

A román politikus emlékeztetett, hogy nem ez az első eset, amikor Timmermans beavatkozik Románia belügyeibe, ráadásul szerinte Magyarország, Lengyelország és Csehország esetében is így járt el. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Timmermans nyomást próbál gyakorolni a román igazságszolgáltatásra annak érdekében, hogy Kövesit felmentsék a vádak alól. Radulescu szerint ez azzal magyarázható, hogy a DNA volt vezetője és Timmermans kiváló személyes kapcsolatot ápolnak. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy összesen 18 bűnügyi aktában szerepel Kövesi neve.

Laura Codruta Kövesi Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Guy Verhofstadt levelére a PSD európai parlamenti képviselője, Gabriela Zoana reagált, aki szintén aggodalmát fejezte ki a Románia belügyeibe való beavatkozás miatt. Az EP-képviselő a román Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Verhofstadt beavatkozása veszélyezteti a jogállamiságot. Zoana kiemelte, hogy Verhofstadt nem érti azt, hogy Románia nem azért lépett be az EU-ba, hogy végrehajtsa a brüsszeli bürokraták parancsait, hanem azért, mert egyenrangú tagja kívánt lenni az európai közösségnek. A román politikus értetlenségének is hangot adott, ugyanis elmondása szerint nem érti, hogy az európai liberálisok egykori csúcsjelöltje hogyan támogathatja Kövesit, mikor annak 18 bűnügyi aktában szerepel a neve.

Frans Timmermans ellen Romániában még eljárást is indított az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ). A vádak alapján a holland politikus meghamisíthatta az EB által készített, a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) 2018-ra vonatkozó jelentését. A dokumentumot az Európa Bizottság még tavaly november 13-án hozta nyilvánosságra, ekkor a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) úgy reagált rá, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket tartalmaz, például azt, hogy a CSM nyomást gyakorolt a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékre. Viorica Dăncilă akkori szociáldemokrata kormányfő szerint pedig olyan ajánlásokat tartalmazott, amelyek megszegnek a parlament által megszavazott és az alkotmánybíróság által érvényesnek tekintett törvényeket, ami az ország szuverenitásának megsértését jelenti, és áthágja az Európai Unió alapszerződését.

Későbbi fejlemények alapján viszont úgy tűnt, hogy nem a jelentés fogalmazásakor történtek ténybeli tévedések, hanem inkább szándékosan meghamisították a dokumentum tartalmát. Emiatt az SIIJ eljárást indított Frans Timmermans ellen. A jogi eljárás megindítását közlő dokumentumot a román jogi szakportál, a Luju.ro hozta nyilvánosságra.

Az SIIJ által megfogalmazott feljelentésben Timmermanst és több más uniós politikust bűnszervezet létrehozásával, közokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel, és hamis információk közlésével az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus kapcsán vádolják. A bűnvádi irat alapján valamennyi vád összefüggésben áll a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő MCV-jelentés meghamisításával.

Mint ismert: Kövesi megválasztását valósággal ünnepelte a Momentum EP-képviselője, a maga is zavaros anyagi ügyekben érintett Cseh Katalin.