Vágólapra másolva!
A klímavédők most azt bizonyították be, hogy az asztmapipák használata ugyanannyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a húsfogyasztás. A betegeknek azonban szükségük van a pipákra, hogy lélegezzenek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

- iyen és ehhez hasonló felháborodott véleményekkel reagáltak a Cambridge University legújabb kutatásáról szóló hírre. Abból az derül ki, hogy a hagyományos asztmapipák karbon lábnyoma nagyjából ugyanakkora, mint a húsfogyasztásé.

Az elvárás a betegek felé pusztán annyi, hogy váltsanak a zöldebb, úgynevezett „száraz poros" pipákra,

mert ezek sokkal kevesebb szén-dioxidot szabadítanak a világra, mint a hidrofluor-alkán inhalálók. A probléma, hogy a kutatás bár büszkén hirdeti, hogy ha az Egyesült Királyságban minden asztmás szárazpipára tér át, akkor az éves CO2 kibocsátás 58 ezer tonnával csökkenne, azzal nem számolt, hogy

ezek az inhalálók sokkal gyengébbek és nem segítenek a krónikus betegeken.

Mondani sem kell, egy fulladással járó légzőszervi betegség esetén másodperceken múlhat a betegek állapota és nem lehet kísérletezni, hogy vajon pont elég lesz-e a zöldebb pipa hatása, vagy ezt majd csak utólag a kórházi ágyon gondolhatja végig az ember.