Donald Trump Stephen Biegunt jelölte az új amerikai külügyminiszter-helyettesnek

2019.11.01. 08:47

Stephen Biegun eddig az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó különmegbízott volt. Az 56 éves diplomata kinevezését szinte bizonyosan megszavazzák a szenátusban.

Elemzők szerint a nagy tiszteletnek örvendő diplomata kinevezését szinte bizonyosan megszavazzák a szenátusban. Ha ez így lesz, akkor Biegun Mike Pompeo külügyminiszter első helyetteseként tevékenykedik majd, megőrizve az észak-koreai különmegbízotti feladatokat is. 

Elődje, John Sullivan az Egyesült Államok moszkvai nagyköveti posztjára készül. Az eddigi nagykövet, Jon Huntsman augusztusban jelentette be távozását, s megbízatása október elején ért véget. Sajtóhírek szerint Huntsman a tavaly diagnosztizált rákbetegsége miatt vonul vissza a diplomáciától.

Stephen Biegun az amerikai elnök új jelöltje a külügyminiszter-helyettes posztraForrás: AFP/Lee Jin-Man

Biegunt 2018 augusztusában nevezték ki a külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottjává. Addig a Ford-autógyár nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke volt, bár nem állt tőle távol a diplomácia, hiszen korábban, a 2000-es évek elején, George W. Bush republikánus elnök nemzetbiztonsági csapatában dolgozott.

Amerikai sajtóhírek szerint egyébként a Fehér Ház várhatóan Chad Wolfot jelöli a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterének. Wolf a minisztérium államtitkára. Az eddigi ügyvezető miniszter, Kevin McAleenan távozik a tárca éléről, csütörtökön volt az utolsó munkanapja.