Újra megnyitották a gyerekek mentéséről ismertté vált thaiföldi barlangot

2019.11.01. 13:22

Egy helyi gyerekfocicsapat 12 tagja és edzője azért ragadt tavaly nyáron az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben, mert elhagyták annak kiépített, turisták által látogatható részét. Ezt mondta Kovács Márton barlangász pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakértőjét arról kérdezték, hogy pénteken újra megnyitották a látogatók előtt az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszert, ahonnan tavaly júniusban kimentették a monszun okozta hirtelen áradások miatt bent rekedt focista gyerekeket.

Forrás: AFP/Handout

Kovács Márton elmondta, hogy egy-egy thaiföldi barlang gyakran vízelvezető-rendszerként is működik, közülük soknak akár száz négyzetkilométernyi gyűjtőterülete van, ahol a monszun okozta hirtelen csapadéknövekedéstől könnyen megemelkedhet a vízszint.  Tavaly a barlangban rekedt gyerekeket a járatok szisztematikus átvizsgálásával keresték a mentőalakulatok, és megtalálásuk után ugyan víz alatt, de azon az úton hozták ki őket, ahol bementek.  Elmondása szerint ez nagyon kockázatos, de legkisebb rosszként jellemezhető megoldás volt a mentésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK