V4NA: Bíróság tenné kötelezővé a dzsihadisták befogadását

Vágólapra másolva!
A brüsszeli bíróság kötelezné a belga államot egy dzihadista visszafogadására. A döntés azért veszélyes, mert szabad utat engedhet a tömeges ISIS visszaáramlásnak Európába, és a héten már két dzsihadista feleség jelentkezett az Ankarai nagykövetségen, hogy hazamennének, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Két holland származású nő jelentkezett az Ankarai nagykövetségükön szerdán. Elmondásuk szerint abból az al-Hol táborból szöktek meg, amit a köznyelvben már csak „ISIS akadémiaként" ismernek, mert a 10 ezer fős tábort védő amerikai katonák szerint bár a kerítést ők uralják, a táboron belül az Iszlám Állam uralkodik.

A táborból több nyilatkozat és videóüzenet érkezett már, amiben a dzsihadista feleségek azt mondják: „Azt hiszitek bezárhattok ebbe a rohadt táborba, de időzített bomba vagyunk". A jelek szerint az amerikai rendfenntartók minden igyekezetének ellenére most két nő kijutott, és rögtön Európába szeretnének visszajutni.

A két nőt egyből letartóztatták, és jelenleg csak a török hatóságokon múlik, hogy hazatoloncolják vagy törvény elé állítják őket.

Bár a válasz logikusnak és egyszerűnek tűnhet, hiszen nemzetbiztonsági kérdésről beszélünk, a valóság néha rácáfol a józan gondolkodásra. Több mint 5000 EU-s állampolgár csatlakozott az ISIS-hoz az elmúlt években, ezért a hazatelepítés Európa-szerte egyre égetőbb témává válik. A megoldást azonban sokan másban látják. Franciaországban nemrég egy vizsgálóbíró például egyértelműen kimondta, hogy a dzsihadisták hazatelepítése lehetne a megoldás a terrorizmus elleni küzdelemben.

Forrás: V4NA

A brüsszeli elsőfokú bíróság most 75 napot adott a belga államnak arra, hogy egy 23 éves nőt és két gyermekét hazatelepítse a szíriai al-Roj táborból, ahol 2018 februárja óta fogva tartották őket. A fiatal nő 2015-ben hagyta el Belgiumot, hogy apjához csatlakozzon, aki az iszlám állam tagja. A nő egyik gyermeke a nemzetközi koalíció és az iszlám állam közti konfliktus idején, a másik pedig a szíriai táborban született.

Koen Geens belga igazságügy miniszter azonban bejelentette, hogy a belga állam valószínűleg fellebbezni fog a döntés ellen, mert szerintük nincs szubjektív jog a hazatérésre ebben az ügyben. Belgium, több más európai országhoz hasonlóan nem engedi a dzsihadista anyák hazatelepítését. Felmerült még csak a gyermekek hazaszállítása, a nemzetközi segélyszervezetek azonban nem engedik, hogy a kiskorúak anyjuk nélkül eltávozzanak a táborból.