Juncker felemás cipőben: távozik az Európai Bizottság isiászos vezetője

Belgium Brexit Summit
Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Egy korszak zárult le az Európai Unió életében: csütörtökön hivatalosan lejárt a mandátuma a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak. Bár teljesen még nem szabadult meg tőle Európa: mivel az új testület hivatalba lépése csúszott, így ügyvivőként folytatja tevékenységét. Ennek apropóján az Origo összegyűjtötte a legjobb pillanatait - természetesen ezeket nem a komoly politikai teljesítmények kategóriájában kell keresni, hanem sokkal inkább a botladozások, pontosabban dülöngélések között. 
Vágólapra másolva!

November elsején lejárt a Juncker-bizottság mandátuma, de Brüsszel örökösen isiászra panaszkodó ura egyelőre ügyvezetőként marad, amíg az új bizottság meg nem alakul. Juncker tehát távozóban, így következzenek a legemlékezetesebb pillanatai! Természetesen ez esetben nem politikai cselekedetekre kell gondolni, mert az kevés volt, hanem sokkal inkább ballépésekre.

Majdnem felgyújtotta társait

Juncker sajátosan készült az uniós választásokra. Áprilisban elutazott Kelet-Afrikába, hogy megemlékezzen a ruandai népirtás 25. évfordulójára, csakhogy fáklyalebegtetés közben kis híján felgyújtotta a megjelent delegáció tagjait. Juncker egyébként az Európai Uniót képviselte az eseményen.

Beszéd közben felhívta a felesége, akit "szokásos gyanúsítottnak" nevezett

"Halló" - így szólt bele telefonjába Juncker, miközben az Európai Unió (EU) és az Arab Államok Ligája idén februári, egyiptomi csúcstalálkozóján beszédet mondott. Utóbb két dolog is kiderült a politika világában szokatlannak számító történettel kapcsolatban: a politikus elfelejtette lehalkítani telefonját, és felesége hívta. Miután felvette, vicceskedve azt mondta: "A szokásos gyanúsított volt... A feleségem" (a Usual suspect kifejezés angol nyelvterületen a Casablanca című film egyik híres jelentéből lett szállóige). A teremben jelenlévő politikusok pártállástól függetlenül kinevették az Európai Unió első számú képviselőjét. Később azért folytatta a beszédét, és többször nem csengett a telefonja.

Alkoholizmusáról cikkeztek

A The Spectator nevű brit hetilap egy korábbi uniós miniszterre hivatkozva arról cikkezett, hogy Juncker nem veti meg az alkoholt.

- írta a hetilap, aminek luxemburgi és brüsszeli forrás is megerősítette, Juncker többször is részeg volt pályafutása során.

Részeges köszönés Macronnak

A migráció és a brexit voltak a legfontosabb témái a tavaly december 19.-én kezdődött háromnapos brüsszeli EU-csúcsnak, ahol Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megjelent. Egy videofelvétel tanúsága szerint Angela Merkel német kancellár társaságában dülöngélve üdvözölte Emmanuel Macron francia elnököt, akit fejbe csapott egy papírköteggel, majd hatalmas puszit adott az arcára.

Felemás cipőben jelent meg

Tavaly novemberben kis híján új irányzatot alakított ki azzal, hogy sajtótájékoztatóján felemás cipőben jelent meg. Trendalakító törekvései nem jöttek össze, cserébe ismét mindenki megmosolyogta.

Nyolcasban a kijárat felé

Az Európai Néppárt utódjelöltjét tárgyaló helsinki kongresszusán ismét nagyot alakított: miután Orbán Viktorral beszélgetett, nyolcas alakzatban közeledett a kijárat felé. A jelenet vége abszurdan alakult: végül a magyar miniszterelnök sietett a kilincset nem találó Juncker segítségére.

Hátulról támogatták

Bár nem könnyű a döntés, minden bizonnyal a NATO-csúcson való szereplése viszi a prímet. Ekkor annyira dülöngélt, hogy egy államfőkből és miniszterelnökökből álló stábnak kellett megtámogatnia hátulról.

Isiász a megoldás!

Még tavaly júniusban történt, hogy az Európai Bizottság volt elnöke Dublinba látogatott, ahol egy, a brexittel kapcsolatos tárgyaláson vett részt. Azonban a köszöntőjében abszolút oda nem vágó módon arról kezdett el beszélni, hogy problémák vannak a hátával, és nem szokott részeg lenni.

Nehéz az érkezés, nehéz a járás

2017-ben Rómában találkozott az akkori olasz miniszterelnökkel, Paolo Gentilonival, ahol még az őt szállító autóból is csak nehezen tudott kiszállni, és alig bírt odasétálni a fogadására érkezettekhez, hogy üdvözölje őket. A felvételen látható, hogy kifejezetten megörült a piros szőnyegnek, még látványosan rá is kérdezett, hogy azon kell-e végigmennie.