Andrej Babis: A főtanácsnok véleménye nem kötelező érvényű

Vágólapra másolva!
Csehország tanulmányozza és elemzi a 2015-ös európai uniós kvótadöntéssel kapcsolatos főtanácsnoki állásfoglalást, de meg kell várni az Európai Bíróság ítéletét, amely kötelező érvényű, szemben a főtanácsnok állásfoglalásával - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.
Vágólapra másolva!

Babis a CTK hírügynökségnek nyilatkozva Eleanor Sharpstonnak, az Európai Bíróság (CJEU) főtanácsnokának csütörtöki bejelentésére reagált, amely szerint Csehország - Lengyelországgal és Magyarországgal együtt - jogsértően járt el azzal, hogy elutasította a menedékkérők Európai Unión belüli elosztását szolgáló ideiglenes mechanizmus végrehajtását.

Uniós tagállamok 2015-ben vezették be a migránsok ideiglenes kötelező elosztási programját azzal a céllal, hogy enyhítsenek a helyzeten Görögországban és Olaszországban, amelyek menedékkérők tízezreinek voltak célpontjai a migrációs hullám tetőzése idején.

Csehország, Lengyelország és Magyarország azonban elutasította, hogy csatlakozzon a rendszerhez, mert a belbiztonsági ügyekre vonatkozó döntés kizárólag saját hatáskörükbe tartozik. Sharpston szerint azonban a rendszer lehetővé tette a biztonsági kockázatnak minősített menekültek befogadásának elutasítását.

Babis szerint a cseh állampolgárok soha nem adták hozzájárulásukat ahhoz, hogy az EU eldöntse: ki élhet és dolgozhat országukban.

- adott hangot meggyőződésének. Szerinte a menekültek tagállamok közötti szétosztása rossz döntés, amely semmit sem old meg.

- fogalmazott a cseh miniszterelnök.

Lengyelország és Magyarország egyetlen menedékkérőt sem vett át Görögországtól és Olaszországtól a 2017 szeptemberéig érvényes kvótarendszer keretében, míg Csehország mindössze tizenkettőt.

Az Európai Bizottság (EB) 2017 decemberében emiatt bepanaszolta a három országot az uniós jog érvényesítése végett.

A CJEU-nak a menetrend szerint 2019 végén kellene határozatot hoznia az EB panaszával kapcsolatban. A CTK azonban megjegyzi: Sharpston júliusról mostanra halasztotta állásfoglalását, aminek következtében a bírósági döntést is elhalaszthatják.