Hatalmas győzelmet aratott Matteo Salvini Umbriában

politics parties Horizontal
(FILES) In this file photo taken on October 19, 2019 leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini gestures as he speaks during a rally of Italy's far-right League party, conservative Brothers of Italy party and Forza Italia party against the government, in Rome. - Early results on October27, 219 showed Italy's right-wing opposition alliance were ahead in a regional election, heralded as a key test for the country's new left-leaning government. Firebrand Matteo Salvini is determined to wrest Umbria, a hilly region prized for its truffles and prosciutto, from the left which has governed it for 70 years by capitalising on a health scandal and biting economic crisis. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyon sima győzelmet aratott a Matteo Salvini vezette olasz jobboldal Umbria tartományban a vasárnapi regionális választáson. 
Vágólapra másolva!

Fél évszázad baloldali kormányzás után Salvini jobboldali pártja nyerte az umbriai helyhatósági választásokat.

A Liga által indított Donatella Tesei, akit az Olasz Testvérek és Berlusconi pártja is támogatott, a szavazatok 57,55 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson.

Vincenzo Bianconira, a két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD jelöltjére mindössze 37,48 százalék szavazott. Salvini a győzelem hírére úgy nyilatkozott: „Ma éjjel történelmet írunk".

Matteo Salvini nagy győzelmet aratott Umbriában Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A 17 fős umbriai regionális önkormányzatban 8 mandátumot szerzett a Liga, az Olasz Testvérek kettő, míg a Hajrá Olaszország egy mandátumot szerzett.Velük szemben a baloldali erőknek összesen csak 7 mandátuma van.

Umbriával tartományi választássorozat veszi kezdetét, amely január végén a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában, majd további hat régióban folytatódik. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy ha a 20-ból jelenleg 10 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, az a Conte-kormány bukásához vezet - írta a mandiner.hu.