Legalább 10 órát töltöttek a halálkamion áldozatai - 25 fokban

essex, kamion, embercsempész
Thurrock, 2019. október 23. Bolgár rendszámú kamion a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában 2019. október 23-án. A hatóságok harminckilenc holttestet találtak a teherjárműben, amely október 19-én lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A rendőrségi tájékoztatás szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van. MTI/AP/UK Pool
Vágólapra másolva!
A 39 kínai áldozat, akit szerdán Essexben egy kamion hűtött rakterében találtak meg holtan, már a belga kikötőbe érkezéskor csapdába eshettek. Az áldozatok legalább 10 órát tölthettek el a -25 fokra lehűtött raktérben - írja a Guardian. 
Vágólapra másolva!

A belga tisztviselők szerint

a nyolc nő és a 31 férfi legalább 10 órán keresztül voltak bezárva a pótkocsiba, -25 fokos hőmérsékleten,

miután az megérkezett kedd délután a Zeebrugge kikötőjébe.

A rendőrség továbbra is kihallgatja a kamion 25 éves sofőrjét, Mo Robinsont, és a nyomozásba bevontak ír, belga és kínai nyomozókat is. A sofőr szülei csütörtökön engedélyt kaptak rá, hogy meglátogassák őt. Az ír cég, aminek a tulajdonában van az utánfutó, azt mondta, hogy együttműködik a rendőrséggel, és állításuk szerint nincs kapcsolatuk a sofőrrel.

Forrás: MTI/AP/UK Pool/-

Az egyik jelentés szerint egy észak-írországi embercsempész banda három tagjának lehet köze az ügyhöz, a nyomozók most rájuk koncentrálnak elsősorban.

Joachim Coens, a Zeebrugge kikötő vezérigazgatója elmondta, hogy

a hűtött konténer teljesen le volt zárva, az ellenőrzés során a pecsétet és a rendszámtáblát is megvizsgálták,

a járművezetőt ilyenkor kamerák is ellenőrzik. Dirk de Fauw, Brugge polgármestere is megerősítette ezt a tényt és hozzátette, elég kicsi az esély arra, hogy a pecsétet levették volna, és miután a 39 ember beszállt, új pecsétet helyeztek volna fel, mindezt észrevétlenül.

A rendőrség megerősítette hogy

az áldozatok kínaiak voltak, és emberkereskedelem áldozatai lehetnek, nem gazdasági bevándorlók.

A kamion sofőrje, Mo Robinson Dublinból érkezett komppal Nagy-Britanniába, és ő szállította tovább a Zeebrugge-ből érkező konténert. A konténert öt nappal korábban bérbeadták Monaghan megyében az ír határtól délre. Azt egyelőre

nem lehet tudni, ki szállította a belgiumi kikötőig a konténert, arról nem adtak ki információt a hatóságok.

A kikötőben készült kamerafelvételeket még elemzik.