Történelmi lehetőség lenne Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozása

European Union Flag, Európai Unió zászló
Vágólapra másolva!
Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásával az Európai Unió nagyobb befolyást tudna szerezni a Balkán felett, a külpolitikai szakértő szerint ez történelmi lehetőség.
Vágólapra másolva!

Berzi Gergely szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a csatlakozást egyelőre vétózó Franciaország és más tagállamok között érdek- és nézetkülönbség van abban, hogy bővíteni kell-e az EU-t.

A szakértő szerint

a bővítés jobb megoldás lenne, mert a Balkán biztonságának növelésével és új piacok megszerzésével fel lehetne lendíteni az unió gazdaságát.

Néhány ország vétója miatt azonban átadják a terepet a térség iránt szintén érdeklődő Oroszországnak, Törökországnak és Kínának - tette hozzá.

Berzi Gergely úgy vélekedett, hogy a csatlakozni kívánó országok sértve érezhetik magukat, mert teljesítették a kiszabott elvárásokat, az EU mégsem tesz eleget az ígéreteinek.

Hitelességét veszítheti az EU a mostani lépéssel Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Véleménye szerint a bővítés kérdésének elhalasztásával

az EU azt bizonyította, hogy külpolitikai, geopolitikai értelemben nem tud felnőni a saját súlyához.

Berzi Gergely korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy szinte minden uniós tagállam, illetve az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői is támogatják a csatlakozási tárgyalások elindítását.

Az igazgató véleménye szerint

– Macron látszólag migrációpárti politikát folytat, de attól nagyon fél, hogy ha nő a bevándorlás mértéke Franciaországban, annak nagyon súlyos politikai következményei lesznek, és ennek nem ő lesz a nyertese – fogalmazott.