Ismét halasztják a Brexitet, a brit alsóház elfogadta a módosítót

JOHNSON, Boris
London, 2019. szeptember 4. A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a felszólalása előtt a nyári szünet utáni első ülésnapon a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 3-án. Megszavazta a londoni parlament az éjjel azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet. A javaslat lényege, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig. MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor
Vágólapra másolva!
Elfogadta szombat délután a londoni alsóház azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament teljes egészében törvénybe nem iktatja.
Vágólapra másolva!

A 322-306 arányban elfogadott módosítás gyakorlatilag a Brexit halasztását is jelenti, mivel következményeként nagy valószínűséggel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását célzó kormányzati indítványról.

Ennek egyenes következményeként érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján

Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton, brit idő szerint 23 óráig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását

a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.

Johson a módosítóról szóló szombat délutáni szavazás után bejelentette: nem tárgyal az EU-val a Brexit halasztásáról, és a törvény őt erre nem is kötelezi, de a jövő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodás jogi szövegét vitára és szavazásra.