Újabb érdekességek derültek ki a pincébe zárt holland család ügyében

FATHER FAMILY kids held FARM HOSTAGE kept kidnap basement KIDNAPPER drenthe
2019-10-15 11:40:00 A drone photo of the farm, where a father and six children had been living in the cellar, In Ruinerwold, The Netherlands, 15 October 2019. The family lived in the cellar for years and where waiting for 'the end of time'. ANP WILBERT BIJZITTER
Vágólapra másolva!
Mint ahogy arról az Origo is beszámolt korábban itt és itt, egy osztrák férfit vettek őrizetbe és gyanúsítottak meg annak a családnak az ügyében, amelynek tagjai mintegy tíz évig éltek egy pincében a világtól elzárva a Hollandia északi részén fekvő Ruinerwold településen. Kiderült, hogy a család egyik 25 éves tagja az utóbbi időben aktív volt a közösségi médiában is, és többször is megfordult egy helyi kocsmában, mielőtt értesítették volna a rendőrséget. A holland média legutóbbi információi szerint a család kapcsolatban állhatott a dél-koreai székhelyű Egyesítő Egyházzal. 
Vágólapra másolva!

Korábban eltérő információk jelentek meg, hogy pontosan hány ember is volt elzárva, a legfrissebb hírek szerint egy apa hat gyerekével élt a pincében.

A drenthe-i rendőrség kedden újabb információkat osztott meg a nyilvánossággal. Kiderült, hogy

a család egyik tagja sem volt regisztrálva, mint a falu lakosa.

A szóban forgó 25 éves férfit a holland média Jan Zon van Dorstenként azonosította. Instagram-adatlapja szerint július óta tizenkét bejegyzés látható.

Három fotó vasárnap készült Ruinerwoldben, mielőtt bement volna egy bárba teljesen zavartan, és a rendőrséggel kapcsolatba lépett volna. Az egyik fotón egy építési területet látható a házon belül, egy másikon pedig ahogy utazik a falun belül.

A rendőrséggel való kapcsolatba lépés előtt egy-másfél héttel legalább háromszor utazott a farmról a faluba, és legalább egy emberrel beszélt is.

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Jeffrey Scheper helyi autókereskedő azt nyilatkozta, hogy a kocsma előtt látták a férfit, akit a heves eső miatt bevittek és megkínáltak egy sörrel.

- mesélte Scheper.

A férfi, aki megkövülten meredt a diszkólámpára, mintha még sose látott volna ilyet, munkát keresett, másnap pedig új ruhákat kért.

Amikor a harmadik alkalommal is megfordult a kocsmában, beszélt a tulajdonossal is, aki azt mondta, hogy

öt sört rendelt magának, 80-as évekbeli ruhát hordott, a haja ápolatlan, a szakálla pedig hosszú volt.

A tulajdonos szerint a férfi azt állította, hogy megszökött, és nem mehet haza.

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Az ügyészség közölte, hogy az esettel kapcsolatban őrizetbe vett 58 éves férfit csütörtökön állítják bíróság elé, a jelenlegi gyanú szerint akarata ellenére tartotta fogva a családot.

Roger de Groot polgármester úgy nyilatkozott, hogy az őrizetbe vett férfi nem az apa, és hogy a 18 és 25 év közötti testvérek anyja évekkel ezelőtt meghalhatott.

- mondta a drenthe-i rendőrség szóvivője.

A farm tulajdonosa azt mondta, hogy soha nem látott semmi problémát a birtokon, az őrizetbe vett bérlő pedig mindig időben fizetett.

Forrás: ANP/AFP/Wilbert Bijzitter

Az egyik szomszéd azt mondta, hogy a bérlő furcsa figura volt, és hogy a birtok biztonsági kamerákkal van körülvéve - olvasható a Fox News oldalán.

Hogy kerül a képbe az Egyesítő Egyház?

Holland hírforrások szerint a család megismerkedett a tömeges esküvőkről ismert vallási kultusszal, amikor az apa Hollandiába költözött. Adományok tették lehetővé számukra, hogy közel egy évtizedig elszigetelten éljenek a farmon.

Az őrizetbe vett Josef B. unokatestvére szerint azonban a családot kb. harminc évvel ezelőtt kidobták a szektából.

- nyilatkozta az unokatestvér, hozzátéve, hogy egy adott pillanatban lelépett a nagybátyja.

Az Egyesítő Egyházat 1954-ben alapította Sun Myung Moon önjelölt messiás. Hite szerint Jézus Krisztus választotta ki őt a béke és a harmónia ideális világának létrehozására irányuló munka folytatására.

Moon 2012-es haláláig olyan tömeges esküvőket irányított, ahol ezrek házasodtak össze úgy, hogy néha éppenhogy csak találkoztak, és nem is beszélték egymás nyelvét. Az 1990-es évek elején 180 országból 7 millió követője lehetett a szektának, melyet nem sokkal később Németországban és más európai országokban is betiltottak, mert veszélyesnek ítélték meg őket.

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Az apa állítólag három évvel ezelőtt lebénult, ez tette lehetővé, hogy pénzt kapjon a család a szervezettől. Állítólag nagy mennyiségű készpénzt találtak a farmon - írja szintén a Fox News.