Katalán tüntetések: több mint félmillióan vonultak utcára Barcelonában

Katalán tüntetés
Barcelona, 2019. október 18. Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában. A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt. MTI/EPA/EFE/Alejandro García
Vágólapra másolva!
Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában a városi rendőrség szerint, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen pénteken.
Vágólapra másolva!

Sokan közülük három napja indultak el öt különböző katalán városból, hogy a Szabadságmenetnek nevezett felvonuláson mintegy száz kilométert tegyenek meg gyalog a katalán fővárosig, ahol csatlakoztak hozzájuk a pénteki általános sztrájkban résztvevők.

A békés tüntetésre rengetegen érkeztek katalán függetlenségi zászlókkal, "Szabadság" feliratú táblákkal, az elítélt függetlenségi vezetők arcképeivel.

Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

Elisenda Paluzie, az esemény megrendezésében közreműködő Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezet elnöke beszédében arra kérte a katalán politikusokat, hogy ha az elítéltek nem kapnak kegyelmet, és Katalónia nem rendezhet népszavazást az önrendelkezésről, akkor készüljenek a függetlenség kinyilvánítására.

- mondta az alkotmányellenesnek nyilvánított 2017-es népszavazásra utalva, amelynek megrendezése miatt ítélte el a katalán vezetőket a spanyol legfelsőbb bíróság.

A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Miközben a beszédek tartottak, a belváros egy másik pontján

a délben kezdődött diáktüntetés fordult át összetűzésekbe a rendőrséggel a katalán belügyi tanácsos hivatalánál,

akinek lemondását követelték a fiatalok a katalán rendőrök eddigi kemény fellépése miatt.

Ahogy ezekben a napokban többször, most is kövekkel, üvegekkel dobálták a rohamrendőrök sorfalát az arcukat elkendőző, kapucnis támadók. A rendőrség furgonokkal szorította ki őket az elfoglalt utcaszakaszról, ahol aztán újból összegyűltek és barikádként használtak felgyújtott kukákat.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

A barcelonai önkormányzat adatai szerint eddig több mint 700 szemetes konténert égettek el az utcai rendbontásokban, a vandalizmussal okozott kár értéke pedig meghaladja a másfélmillió eurót (496 millió forint).

Az elmúlt éjszakákon többször is rendbontásba forduló tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt.

Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.