Hatvanéves műanyag játékokat mosott partra a tenger Délnyugat-Angliában

Cornwall, játékokat mos a tenger a partra
Vágólapra másolva!
Az ötvenes évek végén készült játékokat mosott partra a tenger az Anglia délnyugati részén fekvő Cornwall megyében. 
Vágólapra másolva!

A Newquay-ből származó Tracey Williams, aki megtalálta a játékokat, 1997 óta szedi össze a műanyagokat a tengerparton, amikor is egy konténerből milliónyi legódarab ömlött a tengerbe. Azt mondta, hogy gyerekként kagylókra vadásztak, tengeri fűre és sellőerszényre, de most már a műanyag mennyisége lesújtó. A játékok között voltak olyanok is, amik már 60 évesek is elmúltak, ezeket anno különböző termékek dobozaiban adták ajándékként a termékekhez.

Az olcsó tengerparti műanyag játékok egy másik probléma - tette hozzá Williams. Az egyik évben 200 elveszített, ottfelejtett vagy eldobott játékot szedtek fel csak egy strandról.

Louise Edge, a Greenpeace egyik vezetője arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy gondoljanak a jövő generációira is és

2025-ig legalább a felére csökkentsék műanyag lábnyomukat

- olvasható a Mirror oldalán. Hozzátette, hogy a játékok tengerpartra érkezése figyelmeztetésként kellene, hogy szolgáljon.

Ezek a partra mosott műanyag játékok - 60 évvel forgalmazásuk után - egy határozott figyelmeztetésként szolgálnak arra, hogy a nagyvállalatok által most meghozott döntések az elkövetkező évtizedekre hatással lesznek - hangoztatta Edge.

Az 1950-es években még nem tudtuk, hogy milyen káros hatása lesz a műanyagnak bolygónk számára. De most már tudjuk, hogy a műanyag termelése hozzájárul a klímavészhelyzethez, illetve hogy a műanyag szennyezi az óceánt, és ártalmas a vadon élő állatokra is - hívta fel a figyelmet Louise Edge.