Drogkereskedelem miatt ítélték el a hondurasi elnök testvérét az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Drogkereskedelem vádjával ítélték el Juan Orlando Hernández hondurasi elnök testvérét az Egyesült Államokban pénteken.
Vágólapra másolva!

A New York-i bíróság előtt zajló perben az ügyészség azzal gyanúsította meg Juan Antonio "Tony'" Hernández volt hondurasi képviselőt, hogy bűnöző tevékenységét az elnöki tisztséget ellátó testvére segítette. Az amerikai ügyészség szerint ugyanis a bűncselekmények elkövetését szolgáló összeesküvést a közép-amerikai ország kormánya igyekezett leplezni.

Emil Bove ügyész záróbeszédében azt mondta:

Azt is mondta, 2010 elejétől fogva a vádlott havi szinten hatalmas kokainszállítmányokat küldött az Egyesült Államokba. A hondurasi elnök pedig a hadsereget telepítette a guatemalai határra, hogy védje a vádlott drogügyleteit. A vádlott emellett a rendőrséget is felhasználta egyik kábítószer-kereskedő riválisa meggyilkolására. A gyilkosságot végrehajtók vezetőjét pedig később megtették az egész rendőrség főnökévé.

Az ügyészség szerint António Hernández csaknem 200 tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba, miközben testvére, Juan Orlando Hernández elnök védelme alatt állt.

A törvényszék kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése mellett abban is bűnösnek találta António Hernándezt, hogy megsértette a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és hazudott a Kábítószer-ellenes Hivatalnak (DEA).

A perben elhangzott egyik legterhelőbb tanúvallomás az amerikai hatóságokkal együttműködő Amilcar Alexander Ardontól származott. A kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított volt polgármester szerint ugyanis António Hernández védelmet ígért A Köpcös (El Chapo) ragadványnéven ismert Joaquín Guzmán bebörtönzött drogbáró kábítószer-szállítmányainak, ha egymillió dollárral segíti testvére 2013-as választási kampányát. Az ügyben szintén tanúskodó Rivera Maradiaga, aki 78 gyilkosság elkövetését ismerte el, azt állította, hogy több tisztségviselőnek is fizetett kenőpénzt, s köztük volt Juan Orlando Hernández is.

A két hete tartó per rávilágított az Egyesült Államok és Honduras közötti jövedelmező illegális kábítószer-kereskedelemre.

A 41 éves António Hernándezt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti, de a büntetés mértékét majd csak január 17-én fogja megállapítani a törvényszék. Hernándezt Miamiban tartóztatták le 2018-ban, és drogcsempészet, illetve illegális fegyvertartás miatt emeltek ellene vádat. Ügyvédei bejelentették, megfellebbezik a most született ítéletet.

A hondurasi államfő ismételten tagadta a perben ellene megfogalmazott vádakat.

Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "A vádak 100 százalékban hamisak, abszurdak és hamisak. Az ítélet beismerő vallomást tett gyilkosok tanúskodásain alapszik".

A 2018 januárjától második hivatali idejét töltő Juan Orlando Hernández keménykezű kábítószerellenes harcosként igyekezett magát megjeleníteni azzal reklámozva sikereit, hogy a többi között felszámolta a hat legbefolyásosabb hondurasi drogkartelt és 24 kábítószer-kereskedőt adott ki az amerikai hatóságoknak. Azt állította, hogy a kábítószercsempészek a testvére ellen indított perrel próbálnak bosszút állni.