EU-források szerint közel a megállapodás a brexitről

Vágólapra másolva!
Közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak - közölték csütörtök reggel uniós diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

Névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselők arról számoltak be, hogy szerda éjszaka a brit és az uniós delegációknak

sikerült olyan, rendkívül érzékeny témákban is megegyezniük, mint a politikai bénultság fő okának számító ír-északír helyzet.

"Ideiglenes megállapodást értünk el a hozzáadottérték-adón kívül minden pontban" - erősítette meg egy illetékes.

A jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegében is előrelépés történhetett, a britek beleegyeztek több, az azonos versenyfeltételek megteremtését célzó és eddig elutasított rendelkezésbe.

A tárgyalások reggel folytatódtak a fennmaradó kérdésekről.

Egyelőre a meglévő pontokban sem véglegesítették a jogi szöveg tervezetét,

és több tagállami nagykövet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem lesz kész időben a szerződés a csütörtöki EU-csúcs kezdetéig, a vezetők pedig feltehetőleg vonakodnának olyan dokumentumot aláírni, amelyet előtte nem ellenőriztek a szakértőik.

Sajtóhírek szerint ugyanakkor

még Boris Johnson brit kormányfő sem biztosította támogatásáról hivatalosan a körvonalazódó egyezséget.

A legnagyobb észak-írországi politikai erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői azt közölték, hogy

márpedig a párt alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége lenne a parlamenti jóváhagyáshoz, sőt valójában az még ebben az esetben sem lenne közel sem biztosra vehető.

Merkel szerint nem értek még célba a rendezett brexit-ről szóló tárgyalások

Nem értek még célba a brit európai uniós tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A német kancellár kiemelte:

Az viszont biztos, hogy