Egy napon belül megszülethet a Brexit-megállapodás

Vágólapra másolva!
Sikerült megegyezniük a felek képviselőinek az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól, az egyezség akár már szerdán megszülethet - jelentette ki az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. A brit kormány kezdeményezi, hogy a londoni alsóház szombaton, a brit EU-tagság megszűnésének szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet után rendkívüli ülést tartson.
Vágólapra másolva!

"Az alapok megvannak, elméletileg holnap el is fogadhatjuk ezt a megállapodást az Egyesült Királysággal" - közölte Donald Tusk lengyel újságírókkal Brüsszelben, hozzátéve, hogy

így elkerülhető lenne a rendezetlen kilépéssel járó káosz és katasztrófa.

"Elméletileg hét-nyolc órán belül minden világossá válhat. Folynak a tárgyalások, minden a jó irányban halad" - fogalmazott.

Leo Varadkar ír miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy számos kérdés még megoldásra vár, ezért a hónap vége szerinte reálisabb céldátum.

Ezzel párhuzamosan Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője reményének adott hangot, hogy az utolsó pillanatban tető alá tudják hozni az egyezséget, az úgynevezett kemény Brexit ugyanis rendkívül ártalmas lenne mindkét fél számára.

Kijelentette emellett, hogy szerinte

lehetséges az október 31-re tervezett brit kilépési határidő technikai, nagyon rövid halasztása.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója többszöri csúszás után szerda este tájékoztatja a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, mivel ott a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről.

Sokan elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni az egyezséget, akkor újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án.

Optimistának mutatkozott szerda este Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről (Brexit) rendelkező új megállapodás lehetőségét illetően. Jelezték: készek azt az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján elfogadni.

- mondta a francia elnök a német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a dél-franciaországi Toulouse-ban a közös francia-német kormányülést követően.

"Egyre inkább úgy gondolom, hogy meglesz a megállapodás" - hangsúlyozta Angela Merkel. "Az utolsó sprinthez érünk" - tette hozzá.

Emmanuel Macron szerint "pozitívak a visszhangok", s az európai vezetők reménye és szándéka az, hogy az európai csúcstalálkozón megszülessen a megállapodás.

Angela Merkel és Emmanuel Macron egyaránt megköszönte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója munkáját, akinek "sikerült megőriznie az európaiak egységét" a hosszú tárgyalások kezdete óta.

A brit kormány kezdeményezi, hogy

a londoni alsóház szombaton, a brit EU-tagság megszűnésének szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet után rendkívüli ülést tartson

- közölte szerdán a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormány csütörtökön terjeszti be a kezdeményezést.

A brit parlamentarizmus történetében rendkívül ritka a szombati ülésezés. Ilyesmire legutóbb 37 évvel ezelőtt, 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt dél-atlanti Falkland-szigeteket.

A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint a parlament szombaton 9 és 14 óra között ülésezne.

Az indítványról a képviselők csütörtökön szavazhatnak.

Boris Johnson miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának szakpolitikai irányadó testülete, az 1922 Bizottság szerda esti ülésén a Brexit-megállapodás esélyeire utalva úgy fogalmazott: a meghódítandó hegycsúcs már nincs messze, de még mindig felhőkbe burkolózik.