Az elektromos vezetékek okozhatták a kaliforniai erdőtüzet - videó

erdőtűz, Kalifornia
Vágólapra másolva!
A múlt héten összesen négy ember halt meg Los Angeles megyében, és százezer embert kellett evakuálni a kaliforniai erdőtüzek miatt. A tűzoltók folyamatosan oltják a lángokat és a legkisebb fellobbanásokra is odafigyelnek. Azt gyanítják, hogy az elektromos vezetékek miatt keletkezett a tűz.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i tűzoltóság tájékoztatása szerint egy nagyfeszültségű távvezeték alatt gyulladt fel a tüzek kialakulásának egyik területe. A tűzoltók szerint még mindig nem tisztázott, hogy mi okozta a hatalmas erdőtüzeket, de az egyik elektromos szolgáltató megerősítette az NBC News-nak, hogy rendszerüket is érintette a tűz annak bejelentése körül. Sylmarban, mely Los Angeles legészakibb városnegyede, még hétfőn este is lángolt az erdő.

A tűzoltók által gyújtott ellentűz lángjai a kaliforniai Newhallban 2019. október 11-én. A Kalifornia déli részén pusztító lángok eddig házak tucatjait semmisítette meg, tízezreknek kellett elhagynia otthonát Forrás: MTI/AP/Noah Berger

A tűzoltók szerint 8400 hektárra ment fel a tűzzel érintett terület nagysága. Sylmar térségében az alacsony páratartalom és az erős szél is ideális körülményeket teremtett az erdőtüzek számára. A területen az erősen szeles idő előtt vagy alatt nem állítják le az áramszolgáltatást.

A Southern California Edison áramszolgáltató által lefedett területeken a múlt héten 13 ezer háztartás és vállalkozás borult sötétségbe, ugyanis elővigyázatosságból kikapcsolták az áramot. Néhány ügyfél kivételével azóta már visszakapcsolták, de elképzelhető, hogy a Nevada határ menti Mono megyében 15 ezer fogyasztónál átmenetileg meg kell szakítani az áramszolgáltatást.

Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kaliforniai Newhallban 2019. október 11-én Forrás: MTI/AP/Noah Berger

Az NBC News arról számol be, hogy két ember szívrohamban halt meg, egyikük egy 40 éves Los Angeles-i parkőr. Két másik ember is meghalt a múlt héten, amikor a tűz elsöpört egy lakókocsit Riverside megyében.

Az evakuálásokra vonatkozó parancsokat visszavonták, de tizenhét otthon és más épületek is megsemmisültek, ötvennyolc pedig megrongálódott a San Fernando völgyben.

Az egyik helyi vezető elmondta, hogy harmincéves otthonát gyorsan felemésztették a lángok.

- nyilatkozta Jerry Demirci, hozzátéve, hogy mindenhol csak lángokat látott, tudomásul véve, hogy otthona elveszett.