Megkéselték az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert

2019.10.10. 09:45

Megkéselték csütörtökön az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert, a tárcavezetőt szúrt sebekkel kórházba szállították - közölte a rendőrség.

A merénylet a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban történt. A késsel hadonászó férfi akkor támadt rá Wiranto miniszterre, amikor kiszállt a kocsijából. A támadó a minisztert kétszer hasba szúrta, és megsebesítette a helyi rendőrség vezetőjét is. A miniszter azonnal összeesett, miközben a biztonsági emberek lefogták a támadót. Feleségét is őrizetbe vették.

Wirantót rohamkocsival a helyi kórházba szállították, majd onnan helikopterrel a jakartai katonai kórházba.A rendőrség tájékoztatása szerint a tárcavezető állapota stabil, és tudatánál van.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet radikalizmusának hatása alatt állt. Egy internetes portál egy helyi terrorcsoporttal hozta őt összefüggésbe.

A 72 éves Wiranto, volt hadseregparancsnok 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel.

Jogvédő szervezetek bírálták miniszteri kinevezését az 1999-es kelet-timori függetlenségi népszavazást kísérő véres eseményekben való részvétele miatt. A vérontásban mintegy ezer ember halt meg. Akkoriban Wiranto állt a hadsereg élén. Egy ENSZ-testület és helyi jogvédő csoportok az összegyűjtött bizonyítékok alapján Wirantót tették felelőssé a vérengzésért, de a tábornok tagadta a vádakat.
Májusban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, akik merényletre készültek jakartai állami vezetők, köztük Wiranto ellen.