Megbukott a szociáldemokrata Viorica Dancila vezette román kormány

2019.10.10. 13:44

Megvonta a román parlament a bizalmat a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormánytól - közölték különböző román sajtóorgánumok a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva. A kormány bukásának a tényét később a szavazatszámláló bizottság elnöke hivatalosan is megerősítette.

A kormány megbuktatásához 233 szavazatra volt szükség. A 463 törvényhozóból 399 volt jelen, 242-en szavaztak, a hivatalos eredmény a következő: 238 igen, 4 nem szavazat, 0 tartózkodás.

Így végül elfogadták a kétkamarás román parlament együttes ülésén az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, a Dancila-kormány pedig megbukott.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája után a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-énForrás: MTI/Baranyi Ildikó

Klaus Johannis államfő a pártokkal történő konzultáció után dönt arról, hogy kit kér fel egy új kormány megalakítására - írja a Maszol. 

A kormány menesztését javasló tervezetet 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is voltak, akik aláírták az indítványt.

Az RMDSZ is megszavazta a bizalmatlansági indítványt

A szavazás előtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök arról beszélt, hogy a PSD-kormányzás kifulladt.

Elmondása alapján, ha a kormány nem ülteti át a gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz.  Rámutatott: ilyen helyzetben az egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás a változtatás, az új esély megteremtése egy új csapattal, ezért az RMDSZ aláírta és meg is szavazza a bizalmatlansági indítványt. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek az az elvárása a következő kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendeletek nélkül, tisztességesen vezesse az országot, kezelje kiegyensúlyozottan a költségvetést, továbbá "becsületesen és időben" szervezze meg a küszöbön álló három választást: a novemberi elnökválasztást és a jövő évi önkormányzati és parlamenti voksolást.

Ludovic Orban már bejelentkezett a miniszterelnökségért

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, az apai ágon magyar származású Ludovic Orban már be is jelentkezett a miniszterelnöki tisztségért.

Forrás: Wikimedia Commons/AdySarbus

A brassói születésű politikust azonban sokan még a saját pártjából is alkalmatlannak tartják a kormány vezetésére. 

A részleges magyar származása ellenére Orban nem nevezhető magyarbarát politikusnak, korábban több durva magyarellenes kijelentést is tett.

Ügyvivői minőségben hivatalban marad a Dancila-kabinet

Az új kormány megalakulásáig és a miniszterek eskütételéig ügyvivőként hivatalban marad Dancila kabinetje.

Ez azt jelenti, hogy korlátozott lesz a jogköre, nem hozhat sürgősségi rendeleteket és egyszerű határozatokat. 

Iohannis egyeztetésre hívta a pártokat egy új kormány megalakítása érdekében

Klaus Iohannis államfő sajtónyilatkozatban üdvözölte, hogy a parlament megbuktatta a szociáldemokrata Viorica Dancila kormányát, és bejelentette: pénteken megkezdi az egyeztetést a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról.

Klaus IohannisForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Iohannis szerint a PSD inkompetens kormányának eltávolításával Románia nyer, a parlament pedig a májusi voksoláson kifejezett népakaratnak szerzett érvényt, elindítva a történelem süllyesztője felé a „hatalmával visszaélő" PSD-t, politikai érettséget tanúsítva. 

A jobboldali elnök az előrehozott választásokat nevezte a legjobb megoldásnak, ám elismerte, hogy ehhez a jelenlegi parlamenti pártok konszenzusára lenne szükség. Iohannis jelezte: azon lesz, hogy az országnak mielőbb működőképes kormánya legyen.