V4NA: Kommunista múlttal rendelkezik a svéd biztosjelölt

JOHANSSON, Ylva
Brüsszel, 2019. október 1. Az Európai Bizottság belügyi biztosának jelölt svéd Ylva Johansson az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. október 1-jén. A belügyi biztos hatáskörébe tartoznak a határvédelemmel, a schengeni övezettel és részben a bevándorlással kapcsolatos kérések. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Felkészületlennek nevezték meghallgatása után több beszámolóban is a svéd biztosjelöltet, Ylva Johanssont, akinek a belügyi portfóliót szánják az Európai Bizottságban. A szociáldemokrata politikus ellen többen is tiltakoznak, egyesek kommunista múltja miatt aggódnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ylva Johansson biztosjelölt a kommunista gyökerekkel rendelkező Baloldali Pártban kezdte a pályafutását, ami akár hátrányára is válhat biztosi hivatala alatt.

Vasárnap ugyanis a svéd SVT műsorában kijelentette, hogy

Erről pedig többeknek is a kommunizmus jutott eszébe, sőt volt, aki egyenesen Sztálinnal állította párhuzamba Johanssont egy kép erejéig.

A svéd politikus később a kommunistáktól átpártolt a szociáldemokratákhoz.

Itt először az oktatásért felelős miniszter lett, néhány év után azonban kilépett a kormányból és egy ideig a magánszektorban dolgozott. Pár évvel később aztán újra feltűnt a porondon, és először egészségügyért és idősgondozásért, majd foglalkoztatásért felelős miniszter lett, végül innen jelölték európai biztosnak.

Munkaügyi minisztersége alatt Svédország nem teljesített olyan jól a foglalkoztatás tekintetében, mint ahogy azt Johansson beállította.

Főleg a migránsok tekintetében voltak gondok, hiszen

a tartózkodási engedélyt kapott migránsok mindössze 10 százaléka állt munkába,

a többiek a svéd adófizetők pénzéből élnek segélyeken.

Egy idén készült tanulmány is rámutat arra, hogy a munkanélküliség rendkívül magas azoknál, akik külföldön születtek, de most Svédországban laknak –

Filipstadban például 80 százalék a külföldi munkanélküliek aránya.

Ylva Johansson a biztosi meghallgatásán egyébként nem teljesített kifogástalanul, sokszor ködösített és mellébeszélt, ami miatt akár egy második körös meghallgatásra is sor kerülhet.

A svéd politikust kérdezték a migráció megosztó témájáról is, hiszen ez is a belügyi portfólióba tartozik, a kérdésre azonban nem tudott érdemben választ adni.

A képviselők tehát nem tudták meg, Johansson hogyan is kezelné a migrációs helyzetet, vagy hogyan reformálná meg a dublini megállapodást.

Helyette többször elhangzott az, hogy egyes kérdésekre majd később visszatér – ami sokak szerint nem éppen a felkészültségét mutatta. Emiatt még azt a gúnynevet is ráaggatták, hogy a „visszatérő" miniszter, hiszen sokszor, ha nem tudott válaszolni, azt mondta, majd visszatér rá.

De Johanssonnak nemcsak a mostani bizottsági meghallgatásokon voltak érdekes pillanatai a kamerák előtt, hanem 2017-ben a BBC-nél is, amikor a svédországi bűnözésről és a szexuális zaklatásokról volt szó. Akkor azt mondta,

– később azonban bocsánatkérések közepette kellett beismernie, hogy

ennek éppen az ellenkezője igaz.

Bár megannyiszor hangoztatta Johansson a büszkeségét a Svédországba érkező migránsok integrációjával kapcsolatban, ennek nem sok eredménye látszik a valóságban.

Egyre több az erőszak a svéd városokban, ami már olyan meghökkentő helyekre is begyűrűzött, mint a svéd könyvtárak.

A rendőrök is nehéz helyzetben vannak a migránsbűnözőkkel: a no-go zónaként jellemzett stockholmi Rinkeby kerület rendőrkapitányságának egyik munkatársa, Hanif Azizi szerint rendkívüli frusztráló, hogy

Az észak-afrikai gyökerekkel rendelkező Azizi az SVT Nyheternek adott interjúban azt is elismerte,

Közben pedig a számtalan migránst befogadó Svédországban olyan város is akad, amely lassan megroppan a bevándorlók súlya alatt.

Motalában mintegy 20 millió koronás deficit alakult ki az ott élő migránsoknak adott segélyek miatt,

ezért a városnak spórolnia kell.

Erre a vezetés első körben azt találta ki, hogy az idősotthonokban csökkentenék a fűtést, ahol a hideg ellen majd plédet adnak az időseknek.

A rengetegből csak néhány felsorolt példán keresztül is látszik, hogy az illegális bevándorlók integrációja nem sikerült maradéktalanul Svédországban, hiába beszél arról Ylva Johansson, hogy ez megtörtént.

Manapság bárki, aki ránéz a svéd hírekre, egyből láthatja, hogy

napi szinten történnek migránsbűncselekmények az országban,

amivel a hatóságok egyre nehezebben tudnak megbirkózni.