Megbukott Macron korrupcióval gyanúsított biztosjelöltje

Horizontal HEADSHOT PORTRAIT-CLOSE-UP THE EYES
French President Emmanuel Macron looks on as he meets with unseen disabled handball players during the inauguration of a new handball complex "Maison du Handball" in Creteil, on the outskirts of Paris on January 9, 2019. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Emmanuel Macron francia államfő közeli szövetségesének számító, az európai adófizetőket 45 ezer euróval megkárosító Sylvie Goulard, a belső piacért felelős biztosi tisztség várományosa az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságainak kedden írásban, csütörtök délelőtt pedig szóban is kellett válaszolnia a vele kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségi vádakra. A brüsszeli ügyekben bennfentesnek számító liberális Politico információi alapján a válaszokat az EP bizottságai nem fogadták el, így Goulard jelöltségét véglegesen elkaszálták. Természetesen más biztosi tisztségre sem pályázhat, Macronnak pedig új személyt kell jelölnie. Nem mellesleg kiderült róla, hogy a Berggruen Institute nevű amerikai agytröszt alapítója, amelytől majdnem két és fél éven át Goulard havi 13 ezer dollárt kapott, finanszírozta Macron 2017-es kampányát, amit az érintett felek nem is tagadnak. Felmerül annak a gyanúja is, hogy a kampányfinanszírozást a francia biztosjelölt szervezte meg, amit Goulard viszont tagad. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, október 2-án hallgatta meg az Európai Parlament (EP) kutatási és energiaügyi (ITRE), valamint a belső piaci bizottsága (IMCO) a francia Sylvie Goulard-t, a belső piacért felelős biztosi tisztség várományosát.

Sylvie Goulard Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Emmanuel Macron francia elnök emberének számító Goulard a vele kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségi vádak miatt

nem ment át a meghallgatáson, ugyanis csak a saját frakciója, a liberális Renew Europe képviselői szavaztak mellette.

A francia biztosjelöltet azonban akkor még nem is kaszálták el, hanem múlt csütörtökön (október 4.) írásban tettek fel számára kérdéseket az asszisztense fiktív alkalmazásáról és az amerikai agytrösztnek való tanácsadásáról.

Goulard-nak keddig (október 8.-ig) adtak haladékot, hogy írásban válaszoljon a problémás kérdésekre.

A válaszok alapján kellett eldöntsék az EP illetékes bizottságai, hogy elfogadják-e a magyarázkodását vagy sem.

Sylvie Goulard 58 oldalban válaszolt az EP bizottságainak a kérdéseire, a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra, azonban egy részét kiszivárogtatta a brüsszeli liberális hírportál.

Goulard a meghallgatáson nem volt hajlandó egyértelmű és határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ha bebizonyosodik, hogy a francia ügyészség, illetve az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) vizsgálata alapján a fiktíven alkalmazott asszisztense, Stéphane Thérou az EP helyett valójában a biztosjelölt akkori pártjának, a liberális MoDem-nek dolgozott, és a francia bíróság vádat is emel ellene, akkor lemond-e a biztosi tisztiségéről vagy sem.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

A biztosjelölt írásban sem válaszolt erre a kérdésre egyértelműen, csak azt írta,

Goulard azt is hozzátette, hogy a 45 ezer eurót már visszafizette az EP-nek.

Ezáltal gyakorlatilag elismerte, hogy igaz az ellene felhozott vád.

Azt viszont „elfejeltette" konkretizálni, hogy az összeget nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, ezért folyik ellene ügyészségi vizsgálat Franciaországban. Sylvie Goulard vagyonnyilatkozatának a francia nyelvű változata itt érhető el.

Az EP kérdései között egy ennél súlyosabb vád is szerepel.

Szintén megírtuk, hogy a Goulard által felvett 45 ezer eurónak csak egy része ment el a pártfeladatokat végző Thérou kifizetésére, a többi ugyanis a feltételezések alapján

az amerikai Berggruen Institute nevű politikai és szociális témákkal foglalkozó think tank (agytröszt) számlájára vándorolhatott.

Sylvie Goulard azonban 2013 októbere és 2016 januárja között – tehát miközben EP-képviselői ciklusát töltötte ki – a Berggruen Institute alkalmazásában ált tanácsadói minőségben.

Ezért a tevékenységéért a politikus havonta bruttó 13 ezer dollárt (körülbelül 10 ezer euró) kapott az amerikai agytröszttől.

Ez felveti az összeférhetetlenség megalapozott gyanúját.

A think tanket egyébként egy kétes hírű német származású amerikai milliárdos, Nicolas Berggruen alapította. Berggruent szokás a „kis Sorosnak" is nevezni az álfilantróp tevékenysége miatt.

Nicolas Berggruen Forrás: Getty Images/Dave Pedley

Közben kiderült, hogy Emmanuel Macron 2017-es államelnök-választási kampányát Nicolas Berggruen is finanszírozta, amit egyik érintett sem tagad.

A francia törvények csak azt tiltják, hogy magánkézben lévő cégek pénzügyi támogatást nyújtsanak politikai pártoknak, az azonban nem világos, hogy ez agytrösztökre vonatkozik-e vagy sem.

A vád alapján,

Macron Goulard segítségével szerezte meg Berggruen pénzét, ami felveti az összeférhetetlenség megalapozott gyanúját.

A biztosjelöltnek írásban erre a kérdésre is válaszolnia kellett, ő viszont tagadja, hogy a közvetítő szerepét játszotta volna Macron és a kétes hírű amerikai üzletember között.

Az, hogy Goulard segítette Macron kampányát, nem titok, ugyanis

a leendő francia államfő EU-ügyi tanácsadójaként ő szervezte meg az akkori jelölt és Angela Merkel német kancellár találkozóját.

Macron ezt azzal jutalmazta a győzelme után, hogy felvette Goulard-t a pártjába és kinevezte honvédelmi miniszternek. Alig egy hónap után Goulard-nak azonban le kellett mondania a miniszteri tisztségéről a fiktív alkalmazási botránya miatt.

Hála a Macronnal ápolt kiváló kapcsolatainak persze fel sem merült a politikából való távozása, hanem kinevezték őt 2018 januárjában a francia jegybank alelnökévé.

Véglegesen elbukott Macron embere

Az EP illetékes bizottságai szerdán nem fogadták el Goulard magyarázkodását, és ezért csütörtök délelőtt újra meghallgatták.

A legújabb meghallgatásról még nem sok konkrétum szivárgott ki.

Ezt követően az EP kutatási és energiaügyi (ITRE), valamint a belső piaci bizottsága (IMCO) csütörtök délután, együttes ülésen, titkosan szavazott a francia biztosjelöltről.

Az illetékes bizottságok tagjai közül Goulard ellen 81-en szavaztak, mellette csak 19-en, egy személy pedig tartózkodott

közölte a Politico.

Goulard elutasítását a vele kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségi vádak, a francia ügyészségi, illetve az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a vizsgálatával indokolták.

A szavazás eredményeképpen

Sylvie Goulard véglegesen elbukta annak a lehetőségét, hogy a belső piacért felelős biztos legyen.

Természetesen más biztosi tisztségre sem pályázhat, Emmanuel Macronnak pedig új személyt kell jelölnie.

Az új személy jelölését hivatalosan Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének kell kérnie a francia államfőtől.

Goulard bukása egyébként óriási presztízsveszteség Macronnak, de negatívan érintheti Von der Leyent is. Amennyiben Macron nem jelöl új embert, akkor azt kockáztatja, hogy Franciaország elveszti a rendkívül fontos belső piacért felelős biztosi tisztséget.